25. kolovoza 1930. rođen Sean Connery – tko je jedini pravi James Bond?

Foto: Stuart Crawford/Wikipedia

Sean Connery, rođen na današnji dan 1930., prvi je i po mnogima jedini pravi filmski James Bond. Oscara je osvojio za ulogu u filmu “Nedodirljivi” 1987. godine. Trinaest godina poslije kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom. Vjerojatno je najpoznatiji zagovornik neovisnosti Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Conneryjev otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja. Njegov otac je bio rimokatolik podrijetlom iz Irske dok je njegova majka bila protestantkinja.

Sean Connery samo je jednom u svojoj dugoj karijeri nominiran za Oscara i tada ga je osvojio. Bila je to Nagrada za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, a Connery ga je osvojio 1987. godine za ulogu Jima Malonea u filmu “Nedodirljivi/The Untouchables”. Britanskim pandanom američkome Oscaru, odnosno BAFTA-inu masku 1988. godine dobio je za glavnu mušku ulogu u filmu “Ime ruže” (1986.) nastalome prema romanu Umberta Eca.

Poznati je škotski glumac prije nego što je postao upamćen kao ‘tajni agent 007’ radio svašta, od zidarije do Kraljevske mornarice. U umjetnost je ušao praktički na mala vrata, kao model u Edinburgh Art School. Doduše cilj mu je bio prikupiti novac za članarinu u teretani koja ga je pak odvela na natjecanje za Mr. Universe koje se održavalo u Londonu. Iako nije postao Mr. Universe, treće mjesto bilo je dovoljno da mladi Thomas Sean Connery bude uočen i angažiran za mjuzikl “South Pacific”. Samo jedna proba bila je dovoljna da Connery odluči svoj život posvetiti glumi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji filmovi koje je snimio: Doktor No (1962.), Iz Rusije s ljubavlju (1962.), Goldfinger (1964.), Dijamanti su vječni (1971.), Čovjek koji je htio postati kralj (1975.), Velika pljačka vlaka (1979.), Highlander (1986.), Ime ruže (1986.), Nedodirljivi (1987.) Lov na Crveni oktobar (1990.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.