25. listopada 1761. rođen fra Andrija Dorotić – život posvećen borbi za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom

Foto: www.hrvatskiglas-berlin.com

Najslavniji i najpoznatiji sumartinski franjevac jest fra Andrija Dorotić rođen 25. listopada 1761. On je bio jedan od prvih i najvećih boraca za ujedinjenje Dalmacije (južne Hrvatske) s ostatkom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je čovjek, redovnik i političar kojeg je malo koja enciklopedija ili leksikon zaobišao, ali je i vlastima u zadnjih 250 godina bio uvijek trn u oku.

Fra Andrija je imao buran život. Za svećenika je zaređen u Italiji gdje je završio svoje školovanje. Tu je zapažena njegova izvrsna izobrazba, pa je odmah primljen za profesora u Orvietu. Nakon Ovieta bio je profesor u Rimu, zatim u Perugi, Padovi i Veneciji.

Vrativši se u Domovinu, kojoj je prijetila francuska opasnost, postaje politički vođa za jedinstvo Dalmacije s ostalim hrvatskim krajevima, na čemu se je i vojno angažirao. Nakon neuspjeha, zapravo izdaje carskog dvora, odlazi u Zagreb gdje se kreće u društvu s biskupom Vrhovcem. Malo potom, na povratku iz Beča, imenovan je direktorom državne tajne policije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su Francuzi raspisali veliku ucjenu na njegovu glavu. Nakon napuštanja službe u policiji putuje po Sredozemlju agitirajući protiv Francuza. Smatra se da je čak bio i na Španjolskom dvoru.

Kada je 1829. harala velika glad po Dalmaciji, on se je s još nekoliko svećenika istakao u skrbi za ugrožene Sumartinjane i ljude iz okolnih mjesta. Potom je kupio jedan oveći posjed od kojega je osnovao „pobožnu zakladu“ za pomoć mjesnoj crkvi i siromasima rodnog Sumartina. Bio je to zadnji veliki potez toga zaista nesvakidašnjeg fratra i Sumartinjanina. Nekoliko godina kasnije, tj. 4. rujna 1837. preminuo je u tišini sumartinskog samostana taj “istaknuti borac za slobodu i jedinstvo hrvatske zemlje.”

Opisati ukratko i sažeto fra Andriju Dorotića, može se i ovako: franjevac, svestrani humanistički duh, značajna osoba povijesti razvitka hrvatske misli. Pred-preporodni borac za sjedinjenje hrvatskih zemalja i općenito predšasnik i rodonačelnik svih državotvoraca i napredni pronositelj hrvatske integralističke misli. Dalmatinski provincijal, ravnatelj tajne policije, prkosnik, prorok i stradalnik, filozof, pravnik, matematičar, fizičar i profesor teologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.