25. rujna 1948. Ante Bonačić – tko je slavni centarfor ekipe koja je Hajduku donijela prvi naslov prvaka?

Foto: snimka zaslona

Ante Bonačić (Split, 12. lipnja 1905. – 25. rujna 1948.), legenda Hajduka i član ekipe koja je osvojila dvije titule prvaka prve Jugoslavije. Poginuo je prilikom automobilske nesreće u Opatiji 1948. godine, a bilo je i govora o pokušaju ilegalnog odlaska Hajdukove legende u Italiju, pošto su granice Jugoslavije bile zatvorene za slobodan prelazak državljanima te zemjle gotovo 20 godina od završetka II. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je jedan od najtalentiranijih igrača čuvene generacije splitskog Hajduka, koju je legendarni trener Luka Kaliterna predvodio do dvije titule prvaka države, 1927. i 1929. godine. Igrao je na poziciji centarfora i lijevog ofenzivnog veznog igrača.

Kratko vrijeme nastupao za zagrebački Građanski, te za Olimpique iz Marseillea. Bio je velik ljubimac navijača koji su ga obožavali jer je izravno napadao protivnička vrata. Inspirirani Bonačićevim načinom igre, čelnici francuskog kluba su u klupski grb upisali droit au but (izravno u mrežu).

Za Hajduk je odigrao 253 utakmice i dao 118 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvođen Ante Bonačićem Hajduk je 1927. godine proslavio prvu titulu prvaka Jugoslavije. Pod vodstvom “barba Luke” i majstorima Lea Lemešića, Šime Poduje, Ante Bonačića i ostalih, Hajduk je po prvi put bio ispred beogradskog BSK-a i zagrebačkog HAŠK-a, u prvom prvenstvu koje je igrano po jednostrukom liga-sustavu.

Za kraj istaknimo Hajdukove nogometaše koji su pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne donijeli prvu titulu prvaka države Hajduku: Vinko Radić – kapetan momčadi, te njegovi suigrači: Otmar Gazzari, Renzo Gazzari, Ivan Montana, Miroslav Dešković, Veljko Poduje, Šime Poduje, Leo Lemešić, Mirko Bonačić, Ante Bonačić, Mihovil Borovčić Kurir i Petar Borovčić Kurir.

Slavlje je ponovljeno dvije godine kasnije. Ponovno je Hajduk, predvođen Bonačićem, bio najbolji ispred beogradskih BSK-a i Jugoslavije, te zagrebačkih Građanskog, Concordije i HAŠK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.