25. srpnja sveti Jakov – jedan od trojice apostola iz najužeg Isusovog kruga

Saint James the Greater *oil on canvas *92.1 x 74.9 cm *signed b.r.: Rembrandt f. 1661

25. srpnja slavimo svetog Jakova apostola, sin Zebedejevog i Salominog, brata svetog Ivana evanđelista.
Sveti Jakov se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše: “Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.” (Mt 4,21-22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Jakov – apostol iz Isusovog najužeg kruga

Zajedno s Petrom i Ivanom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima na Isusov izričit zahtjev nazočan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru i njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, braća Jakov i Ivan su mu rekli: “Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo.” (Lk 9,54-56).

Iz Djela apostolskih saznajemo da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kršćanska predaja tvrdi da kada je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu zamolio Jakova za oprost i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: “Mir s tobom!” Obojici je odrubljena glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je sveti Jakov prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću.

Sveti Ivan Zlatousti kaže o njemu: “Od početka ga je prožimao veliki žar: zapustio je sve ljudsko, te se popeo do neizrecivog vrhunca i ubrzo bio pogubljen.”

Njegovo tijelo kasnije je preneseno u Santiago de Compostelu (Galicija, Španjolska), a grob mu je u srednjem vijeku postao uz Rim i Jeruzalem najsvetije hodočasničko mjesto katolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas milijuni katolika iz cijelog svijeta hodočaste grob ovog velikog apostola.

Hrvatski biser – jedinstvena katedrala svetog Jakova u Šibeniku

Sveti Jakov je vrlo popularni i omiljeni svetac u hrvatskom narodu i kao takav ima u našoj domovini posebno mjesto štovanja – najljepšu hrvatsku katedralu u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To čudesno djelo srednjovjekovne arhitekture i graditeljstva je zbog svojih iznimnih vrijednosti uvršteno u UNESC-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Gradnja katedrale započela 1431. i uz velika odricanja vjernog hrvatskog puka trajala je punih 105 godina!
Po svojoj umjetničkoj vrijednosti pripada najznačajnijim europskim monumentalnim katedralama, a po nekim svojim osobinama je jedinstvena ne samo među katedralama, već i među kršćanskim crkvama općenito.

Jedina je katedrala u cijeloj Europi izgrađena isključivo od kamena, bez uporabe vezivne žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata.

1441. godine je za glavnog graditelja katedrale postavljen Juraj Matejev Dalmatinac, koji je gradnju katedrale vodio sve do kraja života 1475. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao majstor kasne, cvjetne gotike i začetnik prijelaznog gotičko-renesansnog stila u Dalmaciji, svojim je zamislima promijenio prvobitnu koncepciju crkve, dajući joj monumentalni značaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.