26. prosinca sveti Stjepan – ‘Krv mučenika sjeme je novih kršćana!’

foto: bogoslovi.ofmconv.hr/

„Krv mučenika sjeme je novih kršćana!“. Ta slavna Tertulijanova izreka još jače zvuči danas, na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika. Naime, bio je to prvi čovjek koji je prolio krv i dao život za Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučeništvo od samih početaka spada u samu suštinu kršćanskog svjedočanstva, po uzora na mučenika Sina Božjeg i Gospodina Isusa Krista. On je podnio mučeništvo na križu zato što je tako želio u svojoj prevelikoj ljubavi prema čovjeku. Stoga je križ, mučeništvo i davanje života za kršćansku vjeru koju ispovijeda za kršćane svih vjekova bio znak najveće kreposti i svetosti.

Kršćansko mučeništvo je mnogo više od davanja života ili smrti bilo kojeg čovjeka, pa čak i nevine osobe. Ono u sebi nosi dva ključna elementa razlike da bi bilo mučeništvo za Krista.

Prvo, čovjek koji se žrtvuje daje život kao svjedočanstvo vjere u Krista i drugo, dajući svoj život on prašta svojim mučiteljima i ubojicama prizivajući na njih oproštenje i Božje milosrđe. Tako je činio Gospodin Isus na križu i tako ga je nasljedovao prvi mučenik sveti Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dok je bio kamenovan i umirao u mukama Stjepan je vidio otvoreno nebo i Gospodina Isusa gdje stoji (ne sjedi!) zdesna Ocu. Stjepanu je to bio znak da je njegov Gospodin i Spasitelj i sada sa njime u najtežim trenucima života kada mu nestaje životni dah, kada kamen za kamenom pada na mučeničku glavu i tijelo postaje slomljeno kao trska. Ohrabren tim viđenjem Isusa, povikao je baš poput njega na križu: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“

Kolike li ljubavi Božje u srcu ovog mučenika kada je na samrti, nevin i čist, mogao zazivati oproštenje na svoje ubojice!

Stjepanovo svjedočanstvo nasljedovali su kršćani i ljudi svih vremena, poput svetih apostola Isusovih, djevojčice svete Marije Goretti, velikoga Maksimilijana Kolbea koji je umirao od gladi praštajući i pjevajući psalme u paklu Auschwitza i mnogih drugih sve do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali smo nedavno sami prilike vidjeti kršćanske Kopte i vjerne kršćane Iraka i Sirije kako umiru sa Božjim imenom na ustima, praštajući ubojicama i neprijateljima znajući da ih taj put vodi smislu i biti njihove vjere – vječnom životu sa njihovim Gospodinom.

Sveti Stjepan nije slučajno prvi dan nakon Božića. Kao što je Božić slavlje rođenja Sina Božjega na ovaj svijet, tako je i ovaj blagdan smrti prvog mučenika slavlje istinskog rođendana Stjepanovog za onaj svijet.

Ta kršćanska istina o smrti stoji kao stijena do današnjeg dana i nikakva je (lažna) ideologija neće izbrisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan ti rođendan, sveti Stjepane Prvomučeniče!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.