26. srpnja 1991. ubijen Egon Scotland – prvi ubijeni novinar u Domovinskom ratu

Foto: Snimka zaslona

Dana 26. srpnja 1991. ubijen je Egon Scotland, dopisnik lista Süddeutsche Zeitung. Njega su u Hrvatskoj ubili srpski snajperi. U ratu u Hrvatskoj ubijeno je 15 domaćih i 8 stranih novinara, daleko najviše od svih ratova koji su se vodili krajem prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To govori i o karakteru rata u Hrvatskoj, a još i više činjenica da su ih sve ubili Srbi.

Scotland je bio na putu iz Zagreba prema području kojeg su zauzeli pobunjeni Srbi, kako bi ispitao gdje je nestala jedna njegova kolegica novinarka. Sumnjalo se da je pala u ruke pobunjenih Srba. Na prilazu hrvatskom selu Jukinac pokraj Gline, na vozilo u kojem se nalazio Scotland otvorena je vatra, iako je vozilo bilo jasno označeno natpisom “Press”.
Scotland je iskrvario na putu do bolnice.

Vijest je izazvala pravi šok među njemačkim medijima, jer tek tada su shvatili da je na području tadašnje Jugoslavije počeo rat. Egon Scotland bio je prvi njemački novinar koji poginuo u tom ratu. Za novinare u Njemačkoj dodatan šok predstavljala je i činjenica da je automobil u kojem se kretao Scotland bio jasno obilježen kao vozilo medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu je posebno odjeknulo ubojstvo dva ruska novinara koje se dogodilo nešto kasnije, također na Banovini. U hrvatskoj javnosti to je manje poznato jer se događalo na okupiranom teritoriju. Dvojicu ruskih novinara Viktora Nogina i Genady Kurinnoya zaustavili su Srbi na barikadi, ubili i opljačkali, a tijela novinara zapalili! Zatim su ostatke tijela novinara odvukli nekoliko kilometra duboko u šumu da se ne pronađu. Njihova djeca i danas traže posmrtne ostatke svojih brutalno ubijenih roditelja.

Vijest o Scotlandovoj smrti možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.