26. svibnja 1907. John Wayne – znate li da je slavni glumac obraćenik s protestantizma na katoličku vjeru?

Foto: wikipedia.org

Jedna je od najvećih legendi ne samo Hollywooda, već i svjetskoga filma uopće. Sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce. Tijekom gotovo pedeset godina, ostvario je nekoliko povijesnih uloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

John Wayne je kao glumac bio veliki profesionalac, uzorno discipliniran i neuništiv u izdržljivosti. Zanimljivo je da u filmu Georgea Stevensa „Najveća priča ikad ispričana“ (1965) ulogu Longina tumači John Wayne. Sveti Longin je zaštitnik vojnika i slabovidnih osoba.

Najveći kauboj u povijesti filma, neokrunjeni kralj uzbudljivih doživljaja Divljega Zapada, John Wayne, rodio se 26. svibnja 1907. u Winstersetu kao Marion Michael Morrison.

Ono što mnogi ljudi ne znaju je priča o tome kako je Wayn prešao na katolicizam u posljednjim danima prije nego što je umro od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

John Wayne je rođen kao Marion Robert Morrison je 1907. u gradiću u Iowi u kalvinističkoj obitelji. Išao je u crkvu, vjerovao u Boga, te  učio Bibliju.

Bio je solidan igrač američkoga nogometa, no bilo je i boljih, pa ga je trener izbacio iz momčadi – djelomice i zato što je na treninge dolazio izmoren brojnim honorarnim poslovima. Zapoščkava se u studiu Fox kao scenski radnik. U roku deset godina, prodire  mainstream i postaje velika filmska zvijezda.

John Wayne i Dean Martin u neprolaznom filmskom hitu: Rio Bravo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo prvo veliki dodir s  katolicizmom dolazi od njegove prve supruge, Josephine Alicie Saenz. Vjenčali su se 1933. godine i imali četvero djece. Wayne je ostao protestant, ali je pristao da ih vjenča katolički svećenik i da njihova djeca budu odgajana kao katolici. Ona  je pripadala drugom društvu te je često organizirala večere s ostalim katolicima iz Hollywooda, uključujući i svećenike i časne sestre. Djeca su pohađala katoličke škole. U principu, bio je uvučen u katoličke kulturne krugove i provodio je  puno vremena u katoličkim crkvama i s  katolicima.

Nažalost, oni su se razveli nakon 12 godina, 1945. godine.Međutim, kao katolkinja i prava kršćanka, Josephine se preudala  tek nakon Wayneove smrti – i stalno je molila da John prijeđe na katolicizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bog je uslišio njene molitve, koje su bile i plod njenog predanog katoličkog života koji je slavnom glumcu bio najveće svjetlo života.

Na samrti postao katolik – nećak velikog glumca postao svećenik!

Bez obzira na njegove probleme u odnosima, Wayne ostao duhovna osoba. On piše pisma Bogu kao način molitve. Wayne je rijetko išao u crkvu, ali su mu protestantski odgoj i vjera u Boga bili među najvažnijim stvarima u životu. Odbijao je  biti dio filmova koji je smatrao nemoralnim u vrijeme kad je nemoral bio prihvaćen u Hollywoodu (kao i danas).

Postao je i dobar prijatelj nadbiskupa Tomasa Clavela, koji je dobio dio nadbiskupije u Los Angelesu nakon što je prognan iz svoje biskupije u Panami 1968. Njihovo prijateljstvo dodatno potvrđuje da se želio pridružiti Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim, 1979. godine, dok je umirao od raka, okružen svojom obitelji u svom domu, on je napokon donio odluku da želi pripadati  Katoličkoj crkvi, što je bio plod molitava njegove žene. Zamolio je nadbiskupa Clavela da dođe u njegovu kuću, ali on je bio previše bolestan da dođe, pa je poslao drugog biskupa.

U trenutku smrti imao je 72 godine, a umro je od posljedica raka na želucu. Prema tvrdnji njegovog unuka – katoličkog svećenika Matthewa Muñoza – John Wayne se obratio uoči smrti na katoličku vjeru.

 

Svjedočanstvo oca Matthewa Muñoza, svećenika i unuka slavnog glumca, o Međugorju:

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.