27. rujna 1527. poginuo Fran I. Krsto Frankopan – ‘branitelj Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije’

Foto: MOs810

Na današnji dan 27. rujna 1527. poginuo je kraj Ludbrega Fran I. Krsto Frankopan Brinjski ili Ozaljski, hrvatski plemić i knez, ban hrvatski, prozvan titularno zbog bitaka protiv Turaka i Mlečana „branitelj Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin je kneza Bernardina Ozaljskog i princeze Lujze Aragonske.

U građanskom ratu koji je nastupio nakon poraza od Turaka kod Mohača, stao je na stranu Ivana Zapolje protiv Habsburgovaca. Na taj način je ratovao protiv onih hrvatskih plemića koji su u Cetingradu stali iza Habsburgovaca i njihove krune. Tako je i poginuo prilikom opsade Varaždina.

Kao pravi hrvatski ratnik i junak sudjelovao je u mnogim bojevima protiv Turaka i Mlečana, a osobno je odnio 1525. pomoć u opkoljeno Jajce – jednu od najjačih hrvatskih utvrda protiv Turaka. Također je osobno otišao kod pape Hadrijana IV. moliti za vojnu pomoć protiv muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugarski kralj Ludovik, nažalost, nije poslušao Frankopanov savjet da pričeka njega i hrvatske ratnike da dođu u Mohač. Ta bitka je značila propast ugarskog kraljevstva i strelovit prodor Turaka prema središtu Europe.

Ovaj junak zaslužio je posebno mjesto ne samo u slavnoj hrvatskoj plemićkoj porodici Frankopan, već i među svim hrvatskim vođama i ratnicima tijekom hrvatske povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.