27. studenoga 1938. Primošten – orjunaši i žandari ubili petero Hrvata domoljuba

Foto: krizevci.info

Srpska žandarmerija je uz pomoć domaćih orjunaša na današnji dan 1938. ubila petero Hrvata domoljuba u Primoštenu. Antu Gaćinu Paškina, Vicu Bolanču Jakovljeva, Jeru Radića, Jeru Petrinu Ivina i Josipa Ripicu Škorića na skupu HSS-a je 27. studenog davne 1938. u Primoštenu hicima iz pušaka i pištolja pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom mjestu postavljen je 2013. križ sa imenima poginulih, ali ga je općinska vlast na čelu sa Stipom Petrinom odmah maknula.

Križ je pronađen u smeću.

Hrvatska seljačka stranka i Matica hrvatska odali su 2013. počast ubijenima postavljanjem raspela sa imenima pokojnika, ali za postavljanje križa nisu imali odobrenje općinskih vlasti. Na mjestu pogibije petorice Primoštenaca tadašnji predsjednik HSS-a Branko Hrg je u zemlju zario drveni križ s imenima stradalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, drveni križ u spomen na žrtve jugoslavenskog terora nije dugo ostao u primoštenskom parku. Naime, Matica hrvatska je prethodno pokušala od Općinskog vijeća Primoštena dobiti dozvolu za postavljanje spomen ploče na Trgu don Ive Šarića (svećenik kojeg su ubili četnici), ali bezuspješno. Vijeće je zahtjev odbilo, uz usmeno obrazloženje načelnika Stipe Petrine kako ga ‘ne zanima tko je koga ubio na Balkanu prije sto godina’, te uz dobacivanje njegovih vijećnika kako su stradali Primoštenci tog dana bili pijani i da su sami tražili probleme. Kako je Vijeće odbilo dati dozvolu za ploču, Hrgu nije preostalo ništa drugo nego staviti običan drveni križ.

Stipe Petrina odmah je navijestio da će križ morati iz parka, što je dan kasnije i učinjeno, a križ je pronađen u smeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.