28. rujna 1850. Zagreb – kako je glasila prva brzojavna vijest i što je odgovorio ban Jelačić?

Bana Jelačića obavijestio je o funkcioniranju brzojava (telegrafa) banski namjesnik Lentulaj riječima “Telegraf je u redu”, koje su Morseovim kodom poslane iz Zagreba u Beč. Ban je iz Beča uzvratio kratkom porukom: “S radostju sam primio vašu viest.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji dan važan je za povijest telekomunikacija u Hrvatskoj jer je toga dana 1850. službeno otvoren brzojavni ured u Zagrebu, čime je uspostavljena prva telekomunikacijska veza Hrvatske s ostatkom svijeta.

Električni brzojav (telegraf) bio je uređaj razvijen u prvoj polovici 19. stoljeća kao prvo daljinsko električno sredstvo komunikacije. Prije toga postojali su samo optički telegrafi, koji su zapravo predstavljali niz međusobno vidljivih osmatračnica na kojima su mehaničkim putem prikazivani signali, a službenici koji su ih ugledali zatim su ih prosljeđivali dalje, i tako sa stanice na stanicu.

Električni brzojavi bili su znatno sofisticiraniji uređaji, koji su rabili žicu i prenosili poruke mijenjanjem električnog napona na njoj. Za komunikaciju je usvojen poznati Morseov kod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje telegrafske žice koja je vodila do Zagreba započelo je još na početku 1850. godine. Zagreb je žicom spojen na Zidani Most u Sloveniji. Brzojavna je žica dovedena sve do Banskih dvora na gornjogradskom Trgu sv. Marka. Banski namjesnik Lentulaj obavijestio je bana Jelačića o funkcioniranju brzojava riječima “Telegraf je u redu”, koje su Morseovim kodom poslane iz Zagreba u Beč. Ban je iz Beča uzvratio kratkom porukom: “S radostju sam primio vašu viest.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.