28. svibnja sveta Marija Ana Paredes – tko je zaštitnica katoličkog Ekvadora?

zupa-svkriz.hr

Ova, kod nas nedovoljno poznata svetica, rođena je 1614. godine u Ekvadoru, proglašena je narodnom heroinom i zaštitnicom Ekvadora. Prva je službeno proglašena svetica iz Ekvadora i prva svetica franjevka iz Latinske Amerike. Otac joj je bio Španjolac iz Toleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još kao djevojčica ostala je bez roditelja. Nasto­jala je postati misionarka među Indijancima kod kojih je bila vrlo obljub­ljena. Osobito je pomirljivo djelovala u svađama između Crnaca i Indijanaca. Kad joj obitelj nije dopustila ući u samostan sestara franjevki ili dominikanki, sama se zatvorila u jednu sobu u roditeljskom domu i posvetila se molitvi, postu i pokori. Uza svu ozbiljnost takvog života sačuvala je izvornost svoga temperamenta: svirala je gitaru, tješila ucviljene, pomirivala zava­đene. Za vrijeme potresa i epidemije u rodnom gradu Quieto 1645. godine prika­zala je svoj život u korist stanovnika rodnoga grada. Umrla je dva mjeseca nakon potresa, 20. svibnja 1645.

Blaženom ju je proglasio papa PioIX. 1850. godine, a svetom Pio XII. 9. srpnja 1950. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.