42. Samoborska glazbena jesen završila uz glazbu baroka

Foto: Thinkstock

Samoborska glazbena jesen završila je u nedjelju navečer koncertom Hrvatskog baroknog ansambla i Vokalnog ansamba Antiphonus u župnoj crkvi svete Anastazija, koji su izveli barokne skladbe Georga Philippa Telemanna i Antonia Vivaldija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završni koncert je održan pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija, a nastupili su solisti Laura Vadjon (violina), Stjepan Nodilo (oboa), Krešimir Fabijanić (trublja), Tanja Tortić (violina) i Lea Sušanj Lujo (violončelo), priopćili su organizatori.

42. Samoborske glazbene jeseni održane su od 29. rujna do 8. listopada, a otvorio ih je nastup vrsne hrvatske pijanistice Martine Filjak. Na Jeseni je, nakon niza godina, ponovno na domaćoj sceni nastupio naš proslavljeni violinist, koji radi u SAD-u, Borivoj Martinić-Jerčić. Također je nastupio niz vrhunskih komornih glazbenika: violinist Gernoth Süßmuth, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, pijanist Jose Gallardo te gitarist Petrit Çeku i klarinetist Mihael Paar, a za publiku Festivala svirali su i Simfonijski orkestar HRT-a s Enricom Dindom te Zagrebački solisti.
I ove godine proglašeni su pobjednici dvaju međunarodnih natjecanja koja prate Festival: Natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i 6. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.
Glavna nagrada Livadić i nagrada za najbolju izvedbu djela domaćeg autora pripale su pijanistu Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu, a u okviru Večeri pobjednika prošlogodišnji pobjednici natjecanja Kvartet saksofona Ardemus uz Cantus Ansambl predvođen Berislavom Šipušem, praizveli su za njih pisanu skladbu In modo classico Davorina Kempfa.

Također, svoj je recital održao i prošlogodišnji osvajač nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora, pijanist Lovre Marušić.
Nagradu za najbolju skladbu Natjecanja New Note osvojio je talijanski skladatelj Andrea Portera čiju su skladbu Water Rituals izveli Zagrebački solisti. Spomenimo i da je kao uvertira u ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen održano 9. izdanje Ivana Bilić Marimba Weeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator Samoborske glazbene jeseni bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačke županije i Grada Samobora.

Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.