5. siječnja 1876. Konrad Adenauer – zašto je ovaj demokršćanin i katolik najveća osoba njemačke povijesti?

zapadnu
Foto: commons.wikimedia.org

Njemačka povijest dala je mnoge velike pisce, glazbenike, filozofe, pjesnike, umjetnike, sportaše, znanstvenike. Na drugoj strani, njemačka javnost, prema anketama, smatra da je najveći Nijemac u povijesti njihov bivši demokršćanski kancelar i uvjereni katolik Konrad Adenauer. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konrada Adenauera njemačka javnost po mnogim anketama smatra najvećim Nijemcem u povijesti (ispred Luthera, Marxa, Bacha, Goethea, Gutenberga i Einsteina). On je rođen na današnji dan 1876. u gradu Kölnu. Kršten je kao katolik i u tom kršćanskom uvjerenju živio je cijeli život do smrti.

Bio je osnivač i vođa Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao koalicije kršćana – njemačkih katolika i protestanata.

Konrad Adenauer bio je prvi kancelar obnovljene Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Uspostavio je dobre odnose Njemačke s Francuskom, što je postalo temelj europskih integracija, a također je dao doprinos uspostavi dobrih odnosa s Izraelom i židovskim narodom u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je pod njegovim vodstvom obnovila svoju gospodarsku snagu i postala važan član NATO-a, kao saveznik SAD-a.

Vodio je izrazito anti-komunističku politiku, pa je bio u prilično lošim odnosima s Istočnom Njemačkom i Istočnim blokom u cjelini, kao i Titovom Jugoslavijom. Dovršio je denacifikaciju Njemačke i uspješno reintregrirao bivše naciste u njemačko društvo. Ukratko, Njemačka kakvu danas poznajemo bila bi nezamisliva da nije bilo snažne osobe i istinskog demokršćanina  Konrada Adenauera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.