6. listopada sveti Adalbero – biskup koji je zaslužan za procvat Crkve u XI. stoljeću

Foto: ooegeschichte.at

Uspješno je provodio crkvene reforme koje su krenule iz benediktinskog samostana u Clunyju (Burgundija) te je znatno pridonio procvatu i obnovi Crkve u XI. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji sveti zaštitnik je i Adalbero iz Lambacha, biskup Würzburga. Rodio se 1010. u obiteljskom dvorcu u Lambachu (Gornja Austrija), kao sin grofa Arnolda II. od Lambach-Wellsa i njegove supruge Reginlint, franačke grofice. Školovao se u katedralnoj školi u Würzburgu i u Parizu.

Obavljao je službu dvorskog kapelana kod kralja Heinricha III. Bio je prijatelj kasnijih biskupa Gebharda iz Salzburga i Altmanna iz Passaua. Heinrich III. imenovao ga je 1045. biskupom u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska), kao nasljednika svetog Bruna. Uspješno je provodio crkvene reforme koje su krenule iz benediktinskog samostana u Clunyju (Burgundija) te je znatno pridonio procvatu i obnovi Crkve u XI. stoljeću. Obnovio je opatiju u Münsterschwarzachu na Majni (Unterfranken, Bavarska), izgradio kanoničku zadužbinu Neumünster u Würzburgu (između 1058. i 1063.), a svoj dvorac u Lambachu pretvorio 1056. u benediktinski samostan. Dao je sagraditi mnogobrojne crkve, među njima i katedralu u Würzburgu. Vjenčao je 1066. u Würzburgu kralja Heinricha IV. i Berthu Savojsku.

Unatoč bliskim vezama s kraljevskom kućom, stao je 1076. na stranu pape Grgura VII. i ustrajno branio njegov autoritet pred nastojanjima kralja Heinricha IV., koji se neprestano miješao u crkvene poslove. Zbog toga je Adalbero prognan iz svoje biskupije i povukao se u benediktinsku opatiju u Lambachu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je 1089. jedan od suosnivača opatije Zwiefalten (Baden-Württemberg). Preminuo je u rodnom Lambachu, u benediktinskom samostanu, svojem nekadašnjem dvorcu, na današnji dan, 6. listopada 1090. Papa Lav XIII. potvrdio je 1883. njegovu svetost. I danas ga štuju u njegovom Lambachu i u Schwarzachu, a u Würzburgu mu je posvećena neoromanička crkva.

Godine 2010. svečano je proslavljena tisućugodišnjica njegovog rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.