8. veljače 1725. umro Petar Veliki – car koji je od Rusije napravio veliku europsku silu

Photo: Alexandre Benois/wikimedia commons

Za Petra Velikog zanimljivo je da je bio visok čak oko 203 centimetra, čime je nadvisivao veliku većinu svojih suvremenika. Posmrtni ostatci Petra Velikog danas leže u katedrali sv. Petra i Pavla u nekadašnjoj ruskoj prijestolnici Sankt Peterburgu. Ta katedrala posjeduje najviši zvonik u čitavom pravoslavnom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1725. godine umro je ruski car Petar Veliki. On je bio prvi vladar Rusije s titulom “imperator svih Rusa” (Императоръ Всероссійскій). Titulu imperatora, koja ga je izjednačavala s carevima Svetog Rimskog Carstva, ubrzo su priznale i druge europske države. Za Petra Velikog zanimljivo je da je bio visok čak oko 203 centimetra, čime je nadvisivao veliku većinu svojih suvremenika.

Premda je Petar Veliki imao čak 14-ero djece, zanimljivo je da ga nije nadživio nijedan sin. Na prijestolju ga je naslijedila, nakon njegove smrti na današnji dan, supruga Katarina I., koja je rodom bila iz obitelji Skavronski (Skowroński).

Za vrijeme Petra Velikog postalo je Rusko Carstvo velika europska sila. Petar je pobijedio Šveđane i osigurao izlaz na Baltičko more, a posjedovao je i pristup Crnom moru (preko Azovskog mora). Sve u svemu, Petrova se država protezala od Poljske pa sve do Tihog oceana. Dapače, upravo je Petar Veliki poslao ekspediciju na čelu sa Vitusom Beringom na istraživanje prostora na granici Azije i Sjeverne Amerike (područje Aljaske). Dakako, po Beringu je nazvan Beringov prolaz koji dijeli spomenuta dva kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posmrtni ostatci Petra Velikog danas leže u katedrali sv. Petra i Pavla u nekadašnjoj ruskoj prijestolnici Sankt-Peterburgu. Ta se katedrala, koja posjeduje najviši zvonik u čitavom pravoslavnom svijetu, nalazi unutar Tvrđave sv. Petra i Pavla, na otoku na rijeci Nevi, otprilike nasuprot poznatog Zimskog dvorca.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.