9. ožujka 1920. rođen Franjo Mihalić – najveći hrvatski dugoprugaš

Franjo Mihalić jedini je Hrvat koji je osvojio bilo koju olimpijsku medalju u maratonu. Bilo je to 1956. na Olimpijadi u Melbournu kada je osvojio srebrnu medalju u toj najcjenjenijoj atletskoj disciplini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri puta je bio proglašen sportašem godine u NDH i bio je najveći hrvatski trkač svih vremena.

Taj rođeni Kutinjanin bio je od rođenja svestrani sportaš, a sportsku karijeru počeo je kao biciklist. Nakon toga nastavio se baviti sportom kroz nogomet, a njegov trkački dar uočen je 1940. kada je gotovo napunio već 20 godina.
Bio je državni reprezentativac NDH i tri puta proglašen sportašem godine. Nakon rata dobio je poziv na služenje JNA u Subotici.

Kad je Artur Takač  iz Olimpijskog odbora doznao za nj, namjestio je da Mihalić dobije premještaj u Beograd. Po sovjetskom uzoru, atletičari su u tom vojnom klubu iz glavnog grada imali neusporedivo bolje uvjete nego u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato jer je u Partizanu bilo takvih uvjeta i brojni su sportaši iz Hrvatske završili u Beogradu. Mihalić se tako našao u društvu Ivana Gubijana, Zvonka Sabolovića, Nede Farčića, Drage Štritofa, Andrije Ottenheimera, Petra Šegedina, Zdravka Ceraja, Borisa Brnada, Kreše Račića, Ivice Karasija (svi u Partizanu) te Diane Sakač Ištvanović, Dane Korice i Dunje Jutronić.

Na taj je način Hrvatska ostajala bez brojnih svojih sportaša, a posebice nogometaša koji su morali svoje karijere nastaviti umjesto u Zagrebu u beogradskom Partizanu.

Pobijedio je na prvom svjetskom krosu u Parizu 1953. Na maratonu u Ateni postavio je rekord staze, pobjeđivao je u maratonima Bostonu, Londonu, Tokiju, Moskvi, Milanu (triput), Genovi (četiri puta), Sao Paolu (ponoćna novogodišnja utrka: 1952. i 1954., a 1953. bio je drugi) i inima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostati će zapisan kao jedini Hrvat sa olimpijskom medaljom u maratonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.