Američki književnik Herman Wouk umro u 103. godini

Foto: BSWLA, Wikipedija

Američki književnik Herman Wouk, koji je na proživljenim iskustvima iz Drugog svjetskog rata napisao glasovitu “Pobunu na brodu Caine” i još dva važna romana o ratu, umro je u petak u dobi od 103 godine, priopćila je njegova književna agentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wouk, čiji su romani “Rat i sjećanje” i “Vjetrovi rata” 1980-ih doživjeli ekranizaciju u popularnim televizijskim mini-serijama, umro je u snu u svome domu u Palm Springsu u Kaliforniji, rekla je njegova agentica Amy Rennert. Umro je deset dana uoči svog 104. rođendana, dodala je Rennert.

Wouk je imao 100 godina kada je 2015. objavljena njegova posljednja knjiga “Mornar i guslač”, memoari o njegovoj karijeri pisca te o židovskoj vjeri.

Reinert je kazala kako je Wouk ipak nastavio raditi na novoj knjizi sve do zadnjih mjesec dana, iako je tvrdio kako je “Mornar i guslač” njegova posljednja knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su kritičari Wouka smatrali osrednjim piscem, no njegove su knjige, od kojih su mnoge bile bestseleri, fokusirajući se na moralne dileme, naišle na široko prihvaćanje među publikom.

Osim romana o ratnim zbivanjima, Wouk je pisao komične romane, romane o izdavačkoj djelatnosti te teološka razmišljanja ortodoksnog židova.

“Ako čitaju, tada sam učinio ono što sam zamislio”, rekao je Wouk 2000. u razgovoru za Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wouk je postao poznat nakon što je 1951. objavio “Pobunu na brodu Caine”, koji se bavi paranoidnim, nesposobnim i strogim kapetanom Queegom, kojeg je u istoimenom filmu utjelovio Humphrey Bogart, te kojim je osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost.

“Pobuna na brodu Caine” bila je na popisu bestselera The New York Timesa više od dvije godine, prodana je u više od milijun primjeraka te je i dalje u tisku.

Wouk je rođen u New Yorku 1915. kao dijete rusko-židovskih imigranata, te je odrastao u četvrti Bronx, a diplomirao je s 19 godina na sveučilištu Columbia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.