Biskup Košić za Narod.hr: Kada su mi predložili Mladifest u našoj biskupiji, nisam bio siguran da je to moguće

Košić
Foto: fah

Biskup Košić za Narod.hr o 1. Mladifestu u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 21. do 23- travnja u Viduševcu u Sisačkoj biskupiji održat će se prvi po redu Mladifest u Hrvatskoj. Organizira ga zajednica Marijina legija Petrinja u suradnji sa Sisačkom biskupijom i uz potporu međugorskog župnika fra Marinka Šakote.

Tim povodom razgovarali smo sa sisčakim biskupom, mons. Vladom Košićem.

Ideja je došla od viduševačkog župnika Marijana Štingla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Zašto ste se, zajedno s fra Marinkom, župnikom iz Međugorja, odlučili na organizaciju Mladifesta u Hrvatskoj?

Biskup Košić: Zapravo inicijativa je došla od Marijine legije iz Petrinje i viduševačkog župnika Marijana Štingla. Oni su mi to predložili, budući da su više puta sudjelovali na takvim susretima mladih u Međugorju. Istina i ja sam se čuo s fra Marinkom kada sam se prošle godine susreo s njim. Čuo sam kako je prošle godine tamo bilo preko 50 tisuća mladih iz 72 zemlje svijeta. U svakom slučaju tako velik broj mladih je prilika da im se ponudi nešto lijepo iz zdrave bogate katoličke duhovnosti. Kada su mi moji legionari i vlč. Marijan to predložili, nisam bio siguran da je to moguće, no oni su bili uporni i ja sam pristao. Vidjet ćemo još kako će se to na kraju i dogoditi jer bit će – prvi puta.

Narod.hr: Jeste li Vi osobno sudjelovali na nekom od prethodnih Mladifesta u Međugorju i kako Vas se to dojmilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić: Ne, ja nisam nikad službeno u Međugorju sudjelovao ni na kojem vjerskom događaju. Bio sam dvaput privatno. A o Mladifestu sam čuo ono što su mi pripovijedali sudionici. Oni nisu tamo išli prvenstveno iz neke znatiželje tražeći čudesna ukazanja ili ozdravljenja, nego željni susreta s mladima u molitvi i slavljenju Boga. To mi se sviđa i mislim da ih i mi pastiri moramo u tome pratiti. Prošle je godine s jednom većom skupinom mladih iz naše biskupije bio u Međugorju naš povjerenik za pastoral mladih Ivan Grbešić. On je donio kući samo pozitivna iskustva i dojmove. I on se založio da se organizira kod nas u Viduševcu takav susret za mlade u lipnju.

Narod.hr: Očekujete li na Mladifestu u Viduševcu mlade samo iz svoje biskupije ili iz cijele Hrvatske?

Biskup Košić: Mi kao biskupija svake godine organiziramo biskupijsko hodočašće na Mariju Bistricu u subotu poslije Velike Gospe. To je već neposredno prije početka nove školske i pastoralne godine te sam uvijek do sada na tom hodočašću iznosio glavnu temu pastoralnog rada za buduće razdoblje. Ovu sam pastoralnu godinu 2018./2019. tako proglasio Godinom mladih u Sisačkoj biskupiji te najavio da će naši mladi sudjelovati na završetku te godine u kolovozu u Međugorju na Mladifestu. Tu je bilo spomenuto Međugorje, a poslije je došlo do inicijative organiziranja takvog skupa kod nas, konkretno u Viduševcu jer je tamo Marijan Štingl župnik. On zahvaljuje svoje zvanje jednom takvom susretu mladih u Međugorju i ja sam prihvatio da budemo domaćini sličnog skupa. Dakako, ne očekujemo ni izdaleka tako velik broj mladih, pogotovo ne iz drugih zemalja. Na kraju nemamo mi ni kapaciteta za prihvat većeg broja mladih, ali organizatori me uvjeravaju da će doći barem 5 tisuća mladih, i to ne samo iz naše biskupije nego i iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostoljubivi Glinjani i Viduševljani otvorit će svoja vrata mladima

Narod.hr: Možete li nam ukratko opisati program koji će biti ponuđen mladima?

Biskup Košić: Možda biste mogli o tome više saznati od vlč. Marijana i Marijine legije u Petrinji. Naime, Marijan je Petrinjac i sam je legionar te se uključuje u djelovanje te petrinjske zajednice, što je lijepo. On nalazi potporu u njima, a oni u njemu. Vjerujem da će napraviti bogat program i da će svi biti zadovoljni. Nešto od prvih informacija mislim da već možete naći na našoj web-stranici.

Narod.hr: Tko je sve zadužen za organizaciju ovog susreta? Gdje će mladi biti smješteni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić: Kao što sam rekao, Povjerenstvo za pastoral mladih Sisačke biskupije, Marijina legija iz Petrinje i župa Viduševac, na čelu sa svojim župnikom, glavni su nositelji te organizacije. Očekujemo da će gostoljubivi Viduševljani i Glinjani otvoriti vrata svojih obiteljskih domova i primiti mlade koji će doći na susret iz daljega i trebati prenoćište. Mi smo se kao biskupija već pokazali dobrim domaćinima kada smo organizirali Susret hrvatske katoličke mladeži 2012., na kojem je sudjelovalo oko 30 tisuća mladih. Nije mislim čak taj broj toliko važan koliko atmosfera, dobre poruke i prilika da se raste u vjeri i crkvenom zajedništvu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.