Biskup Mrzljak: stradanje nakon 1945. jedno od najvećih u Hrvata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom, koju je u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, u Vukovaru je danas održan spomen na žrtve komunističkog terora ubijene u tome gradu nakon 12. travnja 1945. i ulaska partizanskih postrojba u Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjući se u propovijedi na misi zadušnici vukovarskih žrtava komunističkog terora iz 1945. godine, među kojima je bio i biskupov otac, msgr. Josip Mrzljak kazao je kako je potrebno oprostiti onima koji su činili zločine, ali i da žrtve očekuju da se počinitelji pokaju za zlodjela.

“Godinama živimo kao da se to zlo nije dogodilo. Postoje i oni koji su to činili, i oni koji su zapovijedali da se to čini. U hrvatskom društvu međutim još uvijek postoji nelagoda da se javno kaže tko je odgovoran za zlodjela, tko ih je činio i tko je zapovjedio njihova izvršenja”, rekao je msgr. Mrzljak ocijenivši da je stradanje nakon Drugoga svjetskog rata jedno od najvećih stradanja koja je hrvatski narod doživio u svojoj dugog povijesti.

Prije mise zadušnice, biskup Josip Mrzljak predvodio je molitvu kod spomen križa u parku crkve sv. Filipa i Jakova podno kojega su vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Po riječima gvardijana vukovarskog Franjevačkog samostana fra Gordana Propadala, u Vukovaru je nakon Drugog svjetskog rata ubijeno oko 700 Vukovaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pastoralnom centru sv. Bone održan je prigodan program u kojem su o stradanjima Vukovaraca nakon Drugoga svjetskog rata govorili Dražen Živić i Sandra Cvikić iz vukovarskog Centra za društvena istraživanja Ivo Pilar, velečasni Anto Pavlović i vukovarski kroničar Mirko Kovačić.

Po podacima Mirka Kovačića, neposredno nakon ulaska partizanskih postrojba u Vukovar 12. travnja 1945. likvidirano je 290, a u idućih mjesec dana još toliko građana Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.