Biskup Uzinić: Uključivanjem Pravoslavne crkve u Dane kršćanske kulture gradimo jedinstvo Crkve

Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako se kroz uključivanje Pravoslavne crkve u manifestaciju Dani kršćanske kulture svake godine nastavlja ekumenski dijalog i širi pojam kršćanstva, a sve u svrhu izgradnje jedinstva Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzinić je na predstavljanju programa jubilarnih, 10. po redu “Dana kršćanske kulture u Dubrovniku”, koji će se u tom gradu održavati od 20. do 30. ožujka, a čiji je medijski pokrovitelj i portal Narod.hr, istaknuo kako Dubrovačka biskupija svake godine nastoji proširiti pojam kršćanstva i na Pravoslavnu crkvu.

“Naša posebnost je i otvorenost našoj kršćanskoj braći u Dubrovniku. Mi nastojimo proširiti pojam kršćanstva, da ga ne zaustavimo samo na Katoličkoj crkvi, nego ga proširimo i na Pravoslavnu crkvu, i svake godine to i činimo. To je jedan od načina na koji nastavljamo onaj naš molitveni ekumenski dijalog. Naime, kroz uključivanje Srpske pravoslavne crkve u Dane kršćanske kulture i na toj kulturnoj razini pokušavamo raditi određene korake na međusobnom povezivanju i izgrađivanju jedinstva Crkve do kojeg nam svima, ako smo pravi vjernici i Isusovi učenici, itekako treba biti stalo”, poručio je.

Koordinator dubrovačkih Dana kršćanske kulture Marinko Marić istaknuo je kako je kroz deset godina manifestacije organizirano čak 99 različitih programa. Jubilarni, 10. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku proteći će u znaku 300. obljetnice izgradnje Crkve svetog Vlaha, a toj su tematici posvećena dva događanja – likovna izložba 30-ak dubrovačkih umjetnika te tribina o povijesti Parčeve crkve”, rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su u ovogodišnji program uključene i brojne institucije Grada Dubrovnika. “Ovaj program ne radimo zbog sebe, nego zbog naših sugrađana”, kazao je.

Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum u čijoj su organizaciji Dani kršćanske kulture počeli 2004. godine u Splitu, rekao je kako je već prve godine manifestacija naišla na veliki odjek javnosti.

“I kod publike i kod javnosti odjek je bio puno veći od očekivanog. Zahvaljujući tome mnoge biskupije i nadbiskupije su se željele priključiti kako bi manifestacija izišla iz okvira Splita. Prvi se javio tadašnji biskup dubrovački mons. Želimir Puljić, kojemu je jako bilo stalo da se manifestacija već sljedeće godine održava u Dubrovniku, i to smo rado prihvatili”, zaključio je Radalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.