Bugarska pravoslavna crkva protivi se ratifikaciji Istanbulske konvencije

Foto:fah

Bugarska pravoslavna crkva u ponedjeljak je pozvala zastupnike da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju, sporazum kojemu je proklamirani cilj borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, naglašavajući da ona otvara vrata “moralnoj propasti” i uvodi rodnu ideologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarska pravoslavna crkva ističe kako neke od točaka Konvencije izazivaju zabrinutost oko budućnosti europske kršćanske civilizacije, jer unose strane vrijednosti iz bezbožnog društva.

Vlada desnog centra premijera Bojka Borisova je ranije ovog mjeseca poslala tu konvenciju Vijeća Europe na ratifikaciju u parlament, a taj je potez podijelio mišljenja u toj najsiromašnijoj državi Europske unije koja trenutno po prvi put predsjeda tim savezom.

Bugarska pravoslavna crkva pridružila se protivnicima ratifikacije, istaknuvši kako će ona otvoriti vrata moralnoj propasti društva. Crkva dodaje kako se dokument protivi temeljnim vjerovanjima bugarskog naroda o vjeri, nacionalnosti, moralnosti, časti, dignitetu, obrazovanju i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je oruđe koje ulijeva sustav vrijednosti koji nam je stran kako bi omogućio da se društvom vlada novim modelom u interesima njegovog malog dijela”, priopćila je Sinoda te crkve, njezino najviše izvršno tijelo.

Konvencija “izaziva zabrinutost o budućnosti europske kršćanske civilizacije jer sadrži novo shvaćanje čovjeka – čovjeka kao apsolutnog gospodara, čovjeka bez Boga koji slijedi svoje želje i strasti do tolike razine da čak može i odlučiti svoj rod”, stoji u priopćenju, te se zaključuje kako su “posljedice odbacivanja biblijskih istina tragične i da im svjedočimo u mnogim društvima gdje je rodna ideologija dugo bila politika države”.

Ujedinjeni patrioti, savez triju stranaka koji je Borisovov koalicijski partner, udružili su se sa socijalistima, najvećom oporbenom strankom u državi, kako bi se usprotivili odluci vlade o ratifikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Bugarske, konvenciju dosad nisu ratificirale Hrvatska, Armenija, Azerbajdžan, Češka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Moldavija, Rusija, Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, stoji na stranicama Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.