“Đakovačke vezove” prekinuli vjetar i kiša

Foto: Fah

Ispred đakovačke katedrale na novoobnovljenom Strossmayerovom trgu u petak navečer svečano su otvoreni 51. Đakovački vezovi no jaka kiša i vjetar su nakon otvaranja prekinuli izvedbu scenske slike “Slavonac sam, time se ponosim”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovački vezovi koji se održavaju pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Sabora i Vlade, otvorili su ih izaslanik premijera osječko-baranjski župan Ivan Anušić i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić,

“Veliki je ovo festival tradicije, kulture i baštine koju imaju ponuditi Slavonija i srce Slavonije, Đakovo. Prije 51 godinu dr. Zvonimir Benčević, utemeljitelj Vezova, pokrenuo je nešto što se do danas pretvorilo u najprepoznatljiviju kulturno-umjetničku i tradicijsku manifestaciju u cijeloj Hrvatskoj, prepoznatljivu i izvan granica RH, a svakako najpoznatiju u Osječko-baranjskoj županiji, rekao je župan Anušić. Istaknuo je kako je iznimno ponosan što je župan Osječko-baranjske županije u kojoj je grad Đakovo koji ima ovakvu tradiciju i manifestaciju

Gradonačelnik Mandarić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora đakovačke smotre folklora je istaknuo “Đakovački vezovi – to smo mi, to je sve oko nas.” Biti ponosan Slavonac, biti ponosan Đakovčanin znači voljeti svoju zemlju, svoje ljude, svoje običaje, svoje Vezove, rekao je gradonačelnik Mandarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nazočnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, saborskih zastupnika i drugih uglednika, Vezovi su otvoreni scenskom slikom “Slavonac sam, time se ponosim” autora Mirka Ćurića, a u izvedbi glumaca, KUD-ova, tamburaških sastava i pjevača solista. No, netom što je počela, scenska slika brzo je prekinuta zbog kiše i jakog vjetra.

Program 51. Đakovačkih vezova nastavlja se sutra folklornim programom u Strossmayerovom parku, a nedjeljni dio počinje središnjom priredbom smotre – svečanim mimohodom svih sudionika kojih će ove godine biti oko 3.500 u više od 50 skupina iz zemlje i inozemstva – Turske, Poljske, Makedonije i dr.

Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku izborom najljepših narodnih nošnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.