Damir Borovčak primio Veliku zlatnu plaketu ‘Da se ne zaboravi’: ‘Neumorni širitelj štovanja sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine’

borovčak
Foto: hkv.hr

Na svečanosti u dvorani „Don Petar Šimić“ crkve Sveta Mati Slobode 13. siječnja 2022. godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) dodijelila je Veliku zlatnu plaketu Damiru Borovčaku. Borovčak je primio plaketu za izniman doprinos u radu na dobrobit hrvatske domovine – prenosi hkv.

Svečanost je – simbolično – upriličena na 444. obljetnicu velejunačke obrane Gvozdanskoga. Mjesto silne hrabrosti koje je upravo Damir Borovčak svojim golemim zalaganjem i brojnim inicijativama izdignuo iz zaborava. Nadalje, na dan 30. obljetnice priznanja RH od Svete Stolice i pape Ivana Pavla II., što pak krije dvostruku simboliku. Prvo, bilo je to za hrvatski narod važno priznanje državne suverenosti i neovisnosti, za koju se i sam Damir toliko zalagao. Drugo, priznanje je došlo od današnjega svetca Katoličke Crkve koji u Damirovu životu i radu ima posebno mjesto.

Uz predsjednika UHBDR91 Mladena Pavkovića na svečanosti je o Damirovu društvenom djelovanju govorio akademik Josip Pečarić, autor novoizišle knjige Damir Borovčak u mojim zapisima (Zagreb, 2022.) koja je tom prigodom predstavljena. Knjiga se sastoji od tridesetak stranica uvoda u kojem su Borovčakovi biografski podatci i crtice o inicijativama koje je pokrenuo. AMAC-RB mreža, Apel za Knin, Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, Emisija Vjera u sjeni politike, Razotkrivanje komunističkih zločina u Macelju, Istina o Donjim Mostima, Sv. Josip zaštitnik Domovine, Istina o genocidu u Zrinu, Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora, Obnova HPC-a, Zaklada Predziđe kršćanstva i dr. Ostali prilozi, na dvjestotinjak stranica, odnose se na autorovu suradnju s njim.

“Damir Borovčak neumorni je širitelj štovanja sv. Josipa kao zaštitnika hrvatske domovine”

„Kao što se čitatelj u uvodnom dijelu mogao uvjeriti, golemo je područje na kojem djeluje Damir Borovčak. Zavrjeđuje zasebnu knjigu kako bi ga se pokušalo obuhvatiti. Prilozi u ovoj knjizi, međutim, odnose se na moju suradnju s Damirom Borovčakom. Prvi tekstovi o toj suradnji pokazuju da je ona započeta na AMAC-RB mreži, još tijekom mojega boravka u Australiji.

Damir Borovčak neumorni je širitelj štovanja sv. Josipa kao zaštitnika hrvatske domovine. U svojim je tekstovima i javnim nastupima, neprestano podsjećao na dugu tradiciju štovanja toga svetca u hrvatskom narodu. Napose na odluku Hrvatskoga sabora koji je upravo sv. Josipa 1687. godine proglasio zaštitnikom hrvatskoga kraljevstva. Idejni je začetnik i poticatelj postavljanja reljefa sv. Josipa (sv. Obitelji) na ulazu u Hrvatski sabor 2008. godine. S pravom možemo napisati da je među hrvatskim katoličkim vjernicima laicima Borovčak jedan od najzaslužnijih obnovitelja čašćenja toga svetca u našem narodu. Svetca po kojem sam i ja dobio ime.

Poznat je po višegodišnjem angažmanu na Radio Mariji, posebice stalnom mjesečnom emisijom Vjera u sjeni politike. Borovčak je autor mnogih osvrta, prikaza knjiga, komentara na aktualna zbivanja i putopisnih reportaža, koje je objavljivao u raznim tiskanim i elektroničkim medijima. Manji dio tih pisanih sadržaja objavljen je u knjigama Voliš li Hrvatsku (Zagreb, 2007.) i Hrvatski osvrti (Zagreb, 2009.). Ostalo je, nažalost, rasuto diljem domovinske i iseljene Hrvatske u mnogim periodicima, knjigama drugih autora i po elektroničkim portalima.

“Mržnja NE, osveta NE, želimo samo ISTINU dostupnu javnosti”

Na koncu se okupljenima obratio i Damir Borovčak. Zahvalio je predsjedniku UHBDR91 na uručenom priznanju i akademiku Pečariću na knjizi. Zahvalio se na riječima izrečenim na svečanosti dodjele uz njemu svojstveno: „Previše ste me hvalili“. Borovčak je govorio o svojim prethodnim govornicima – M. Pavkoviću i akademiku Pečariću – o njihovu radu, inicijativama i zaslugama. Zahvalio im je i svojom novom knjigom Razgovori o vjeri i domoljublju (Zagreb, 2022.) koja obuhvaća razgovore koje su s njim vodili novinari raznih tiskanih i elektroničkih medija posljednjih dvadesetak godina.

„Tematika razgovora bila je većim dijelom posvećena prešućivanim podatcima u cilju razotkrivanja zločina komunizma tijekom i poslije Drugog svjetskog rata. Poruka knjige glasi: Mržnja NE, osveta NE, želimo samo ISTINU dostupnu javnosti!“

Knjigu je uručio i ravnateljici Uprave za zatočene i nestale Ivoni Paltrinieri, izaslanici ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koja je na početku u svoje i u ministrovo ime pozdravila nazočne, te arhiepiskopu HPC-a Aleksandru.

Svečanoj dodjeli priznanja, uz ostale Damirove prijatelje i suradnike, nazočili su i predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje Milan Zanoški i povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever – Varaždin Ivan Jaklin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.