(FOTO) Biskup Košić: Božić je blagdan mira jer je Knez mira došao među nas

Foto: Sisačka biskupija

Svetkovina Božića – Gospodinova otajstvenog dolaska, svečano je proslavljena u subotu 25. prosinca u Sisačkoj katedrali misom polnoćkom koju je, u katedrali prepunoj vjernicima, predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i supsidijar katedralne župe preč. Milan Begić, a služio je đakon Danko Bizjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji biskup je upozorio kako danas mnogi ne razumiju i ne znaju što je to Božić te ga zamišljaju kao blagdan svečano osvijetljenih ulica, uličnih zabava, poroka, bajki i stranih običaja. „Mi pak, braćo moja i sestre vjerni katolici Hrvati, znamo što noćas slavimo: nisu to ni rasvijetljene ulice ni trgovi, ni bajkovite vile ni snijeg, nije to ni djed ovaj ni onaj, niti blagdan kad se pjevaju strane pjesme i dijele darovi, nego: Božić je velik dan radosti jer slavimo Isusa našega Spasitelja, koji je sam Bog, koji se za nas ljude rodio kao čovjek u betlehemskoj štalici, preuzeo trpljenje i iz ljubavi se za nas žrtvovao da bi nas, slabe ljude uzdigao u božanski život. Božić je blagdan rođenja Djeteta koje je jednako svakom ljudskom djetetu ali je ujedno iznad sve djece svijeta jer ga je rodila majka, koja je Djevica Marija, po Duhu Svetome jer je on naš Gospodin, jedini vrijedan da mu se zajedno s pastirima poklonimo, da ga kao najveći dar neba slavimo i pjevamo mu“.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako prorok Izaija donosi najavu Kristova rođenja u Betlehemu, a o kojem govori pročitano Evanđelje po Luki. „Izvješćuje da je te noći kada se Isus rodio, velika svjetlost obasjala s neba pastire koji su čuvali stada na betlehemskim livadama. Pastiri su prestrašeni, ali ih anđeo hrabri i šaljući ih do jaslica u koje je Dijete položeno: ‘Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod: danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin… Naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.’ potiče ih dakle da ga idu potražiti i da će ga naći. I nas noćas anđeli potiču na radost i šalju nas da potražimo i nađemo Novorođenog Spasitelja. To tek rođeno Dijete sam je Bog – mali Bog, Božić – koji ‘s neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka’. Zašto je Bog to učinio, zašto je došao k nama ljudima u našoj krhkoj, ljudskoj egzistenciji, u liku malog djeteta? Zato jer ‘Ljubav Božja prevelika primi pravu put čovjeka’! A mi? Stojimo li pred njim skrušeno ili nadmeno? Ako se želimo nadimati, njega nećemo susresti. Ako li pak ga promatramo očima vjere, shvatit ćemo da je radi nas došao, i on će obradovati naše srce radošću od koje nema veće“, rekao je biskup te se u nastavku, govoreći o poslanici sv. Pavla Titu, zapitao što vrijedi onima koji ovih dana luduju veseleći se nekim njima nepoznatim „božićnim blagdanima“ ako ne upoznaju Krista Gospodina? „Tako npr. neki su protiv života začete dječice jer se boje za vlastitu komociju. Umjesto života biraju smrt. Kako je to daleko od rođenja Života koje mi noćas slavimo! A djeca su znak da nas još nije zaboravio Bog i umjesto da željno dočekujemo djecu i radujemo im se, na žalost ta smrt vreba iz mnogih savjesti, kao što i neki drugi ne vole nas, kršćane, koji smetamo onima koji zazivaju razne oblike revolucije i vladavinu nasilja zbog svojih vlastitih iluzija. Takvi drugima ne navješćuju mir nego rat, prijeteći likvidacijama i eliminacijama. Oni ne slave ni ovu svetu i tihu noć ponizno očekujući od Boga mir, nego oni misle da o njima ovisi i život i smrt, i mir i rat. Gospodin naš Isus Krist rodio se da prekine taj lanac nasilja, taj stari mentalitet onih koji drugima žele zlo. Kako? Tako što je prihvatio sam biti žrtva, što je došao u ljudskom tijelu upravo zato da može kao čovjek trpjeti. Ne gledamo li ovih dana Isusa o kojem pjeva pjesma Kyrie eleison: ‘On za nas trpi čim se rodi’? On je trpio uboštvo, tj. siromaštvo; za njega su pogubljena nevina dječica u Betlehemu; bio je progonjen od ljudske vlasti, kralj Herod mu je radio o glavi te su ga Josip i Marija morali spašavati bježeći s njim u inozemstvo, u Egipat; on je izabrao radije trpjeti zlo nego ga drugima nanositi. To je poruka Božića“.

Na kraju biskup je poručio okupljenim vjernicima kako biti danas učenik novorođenoga Kralja Isusa Krista znači okupljati sve u jedno, svima biti sve, vjerovati i protiv nade da se svaki čovjek može obratiti iz zla u dobro, strpljivo podnositi i nepravde i žrtvovati se za dobro svojih bližnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naprotiv oni koji ne žele slijediti Isusa Krista niti se pokloniti novorođenom Kralju i dalje dijele ljude, žele im smrt, mrze ih i progone. Ali i oni neka noćas osjete svjetlost i toplinu Krista koji je došao za svakog čovjeka, da mu donese mir, ljubav i radost. Božić je blagdan mira jer je Knez mira došao među nas. Obratimo se svi i činimo dobro jedni drugima da i nas Gospodin prepozna kao svoje učenike i jednom nagradi u vječnom miru. Želim vam, draga braćo i sestre, da u svima nama pobijedi Život koji nam je donio novorođeni Kralj Isus Krist naš Gospodin. I neka nova godina zbog rođenja Kneza mira bude vrijeme u kojem ćemo odbaciti svaki nemir, nasilje i smrt. S Kristom koji je došao svakome od nas neka u svima nama vlada život, i to život vječni!“.

Na kraju u ime župe biskupu i svim okupljenima Božić je čestitao katedralni župnik preč. Marko Karača.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor katedralne župe pod vodstvom prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.