(FOTO) Indijski salezijanac i misionar don Uzhunnalil stigao u Hrvatsku na predstavljanje knjige ‘Čudom živ’: ‘Molitva je moćno oružje’

Foto: Salesiana

Don Tom Uzhunnalil napokon je u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak, 16. listopada u prostorijama Hrvatske salezijanske provincije na Knežiji održana je tiskovna konferencija povodom boravka toga indijskoga salezijanca i misionara u Hrvatskoj i BiH te predstavljanja njegove knjige Čudom živ objavljene u nakladi Salesiana.

Predstavljanje je vodio Marin Periš, o razlogu i programu boravka govorili su direktor Salesiane don Mihovil Kurkut, urednica knjige Nada Babić i autor – don Tom.

“Nama je jako drago što je don Tom s nama. Dugo se pratila cijela ta priča. Sjećam se da su mnogi pitali nas salezijance ima li kakvih novosti. Danas don Tom prije svega želi svjedočiti o tome što je Bog učinio njemu, tj. u njegovu život. Danas već kreće u Žepče u našu salezijansku zajednicu, gdje će se navečer susresti s mladima. Mi salezijanci ponajviše smo okrenuti mladima, stoga će i don Tom najviše vremena provesti s njima. Mladi danas prije svega traže svjedoke, što don Tom svakako jest. On je jednostavan i skroman, njegov život je sigurno lijepo svjedočanstvo svima nama koji u današnje vrijeme živimo užurbano”, rekao je don Mihovil na početku konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Tomova knjiga Čudom živ (557 dana u rukama isilovaca) svjedočanstvo je maloga čovjeka koji je iskusio veliku Božju milost. Don Tom Uzhunnalil jedini je preživio napad isilovaca na hospicij sestara misionārkā ljubavi u Jemenu početkom ožujka 2016. godine kada je život izgubilo šesnaestero ljudi.

“Knjiga je u svoj svojoj jednostavnosti iznimno složena. Ona je poput dijamanta, čista jednostavnost gdje je sve savršeno jasno. Don Tom je htio odmaknuti sebe od svih događaja, da on sâm ne bude u središtu pozornosti nego da posvjedoči Božja djela. Bez ikakve želje za senzacijom ili da se prikaže kao mučenik, on samo svjedoči iznoseći različite i mnogovrsne okolnosti, kao što dijamant ima mnoge fasete. On nikada ne zaboravlja da je svećenik, da svjedoči Krista”, izjavila je urednica Nada Babić.

Istinitost njezinih riječi odmah se mogla vidjeti u prvim don Tomovim rečenicama koje je izrekao okupljenim novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mogu samo reći da sam presretan što me Bog spasio. Plod je vaših molitava što se ja danas nalazim ovdje. Prošle godine bio sam u Europi gdje sam se susreo sa sestrama misionarkama ljubavi koje su mi rekle da prihvatim poziv u svaku don Boscovu kuću pa sam tako došao i ovdje, na vaš poziv. Zahvalan sam svim salezijancima. Neka vas Bog sve blagoslovi, posebno mlade koji su i bili glavna don Boscova misija”, počeo je don Tom, istaknuvši potom tri glavne poruke koje želi prenijeti.

“Prva je poruka da je Bog živ i da je molitva moćno oružje. Nemam drugoga motiva za dolazak nego da širim vjeru u Isusa Krista i da ljudi vjeruju u snagu molitve. Druga poruka je da oprostite svojim neprijateljima. Nema života bez poteškoća, stoga budite uvijek zahvalni na svemu.

Treća poruka koju želim prenijeti svima jest da svatko od nas ima posebnu misiju, a otkrit ćemo ju ako dopustimo Bogu da nam progovori u tišini”, kazao je don Tom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Periš upitao je don Toma koga smatra današnjim mučenicima, te pripada li i on među takve, uzevši u obzir svoje mučeništvo za Krista.

“Ne želim da se o meni govori da sam ja neki heroj… Nije ovo zbog slave, mislim da nijedan drugi mučenik ne živi tako zbog svoje slave, nego zbog Krista. Bog nam daje mučenike kao primjere vjere. Sretan sam što mogu drugima govoriti o Kristu,” zaključio je don Tom Uzhunnalil. Pošto se posjet poklapa s izvanrednim misijskim mjesecom i misijskom nedjeljom, Salezijanska provincija priredila je notes Spomeni se (i notes i naslov imaju „izvor“ u don Tomovoj knjizi), a prihod je namijenjen misionarima u Indiji.

PROGRAM: SPLIT 18. listopada (petak) u 20 sati svjedočenje i misa za mlade u crkvi Gospe od Zdravlja. Organizator Skac St. 19. listopada (subota) don Tom će provesti dan u župi Pomoćnice Kršćana u Splitu gdje će služiti svetu misu u 19 sati (svjedočit će nakon mise); susret s mladima i s vjernicima. ZAGREB 20. listopada (nedjelja) u 12 sati, misa u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, te večernja misa u 19 sati u crkvi Svete Matere Slobode na Jarunu i susret s vjernicima i mladima 21. listopada (ponedjeljak) u 18 sati, predstavljanje knjige Čudom živ (557 dana u rukama isilovaca) u crkvi Svete Mati Slobode (dvorana don Petra Šimića), u 20 sati molitveni susret s braniteljima (uz svjedočanstvo hrvatskih zatočenika) Za vrijeme svojega posjeta don Tom će boraviti i sa sestrama misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu, svjedočit će i njima te s njima biti u zajedničkoj molitvi. Don Tom će posjetiti i tri srednje škole: Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provest će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.