(FOTO) U Petrinji održana molitva za progonjene kršćane : Molimo se da izdrže, da se progonitelji obrate, te da kršćanska vjera ostane u zemljama gdje su kršćani stoljećima prisutni

U Petrinji, ispred župne crkve Sv. Lovre, održana je molitva za progonjene kršćane, te su zapaljene svijeće, u organizaciji mladih petrinjske Marijine legije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostojanstveno uz molitvu i pjesmu zbora mladih Svitanje, prezentacijom su podsjetili na to da je broj progonjenih kršćana čak 100 milijuna, svakog mjeseca 322 kršćana ubijeno je zbog svoje vjere, a 214 crkava ili zgrada u crkvenom vlasništvu biva uništeno.

Prisjetili su se Iraka, Sirije, Nigerije, Kenije, Libije…. zemalja u kojima kršćani doživljavaju različite oblike progona: zatvaranja, mučenja, dekapitacije, silovanja, deložacije i gubitak imovine.

‘Neka Bog da snage, mudrosti i izdržljivosti svima koji za vjeru trpe’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve više i u zapadnim zemljama se kršćane potiskuje i krćanske se vrijednosti odbacuju, zbog čega su vjernici sve više građani drugoga reda. Molimo se za snagu vjere, da progonjeni kršćani izdrže, da se progonitelji obrate, te da kršćanska vjera ostane u zemljama gdje su kršćani stoljećima prisutni. Neka Bog da snage, mudrosti i izdržljivosti svima koji za vjeru trpe”, pročitao je poruku povodom molitve, monsinjora Vlade Košića, sisačkog biskupa, đakon Vjekoslav Uvalić.

Sve je završilo molitvom pape Franje. “Učini da se odvažno trudimo graditi socijalnu pravdu, da budemo ljudi dobre volje, puni uzajamnoga razumijevanja i oprosta, strpljivi radnici dijaloga i mira. Neka sve naše misli, riječi i djela budu u skladu s Božjom voljom, na Njegovu čast i slavu i naša spasenje”, zaključeno je na kraju, nakon čega su svi prisutni zapalili lučice i posložili ih na stalak u obliku križa.

Molitvi su prisustvovali i župnik župe sv. Lovre Josip Samaržija, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg Josip Karas, te gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je također zapalio svijeću i pomolio se za progonjene kršćane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi zadovoljni, ali žele više akcija

Zanimljivo je bilo čuti dojmove mladih, pa nam je Mia Dizdar, članica zbora Svitanje rekla: “Bilo je jako tužno. Sjetili smo se kako je našim kršćanima. Možemo im pomoći humanitarnom pomoći i molitvom. Bilo bi dobro da se organiziraju češće takve akcije da se ljudima osvijesti kako je kršćanima izvan naše zemlje”.

“Drago mi je da je u našem gradu organizirana ova akcija jer je to danas jako potrebno kada je svijet krenuo u krivom smjeru. Osim toga, drago mi je i da sam svojim glasom uveličala ovu molitvu, pridonijela zagovoru da nas Gospa čuva, pogotovo ljude kojima je to najpotrebnije, kao što su progonjeni kršćani”, rekla nam je Laura Sučec, također članica zbora Svitanje, koja je ove večeri imala i svoju solističku točku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na molitvu za progonjene kršćane pozivaju i hrvatski biskupi, ali i papa Franjo koji redovito poziva na prekid progona i nasilja u ime vjere, a često podsjeća na pokolj kršćana u Keniji kada su militanti al-Šababa upali u studentski kampus dvjestotnjak kilometara od granice sa Somalijom i ubili 147 studenata samo zato što su kršćani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.