(FOTO) Otvoren 8. VAFI, festival animiranog filma djece i mladih

Foto: Fah

Osmi VAFI, međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, otvoren je u četvrtak navečer u Varaždinu, a tom su prigodom i dodijeljene nagrade u sekciji Senior.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcije su počele već u utorak, 30. svibnja, a u sekciji Senior prikazan je ukupno 101 film u tri kategorije – Mini, Midi i Maxi, po izboru selektorica Dubravke Kalinić Lebinec i Sandre Malenica. O najboljima je odlučivao dječji žiri.

U kategoriji Mini, koja obuhvaća filmove za djecu do 10 godina, najbolji je film “Naša prekrasna priroda” iz Njemačke, a posebno je spomenut animirani film “Kraljevska budala” iz Gruzije. U kategoriji Midi, filmovi za djecu od 11 do 14 godina, najboljim je proglašen hrvatski film “Ježeva kuća”, dok je posebno spomenut indijski film “Zvijezde”. Najboljim iz kategorije Maxi, filmovi za mlade od 15 godina, proglašen je “Miris zdravca” iz SAD-a, a posebno je spomenuta “Kutija” iz Turske.

“VAFI je zamišljen tako da djeca i mladi rade filmove, ali i da se prikazuju filmovi koji se rade za njih. Stotinjak filmova ulazi u službenu konkurenciju. Ima svega, ali ne vodimo se prema imenima autorima, profesionalcima ili amaterima, već cjelovitošću filma, da funkcionira i priča i animacija i likovnost”, rekla je selektorica Sandra Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nedjelje će u Varaždinu biti prikazana još 122 odabrana filma od 206 prijavljenih iz 37 zemalja u sekciji Junior, koja obuhvaća filmove koje su radila djeca i mladi. Izabrali su ih selektori Ida Loher i Martin Babić.

Najbolji u kategorijama mini, midi i maxi bit će proglašeni u nedjelju kada će biti poznat i dobitnik Plavog VAFI-ja, nagrade za film koji najviše promiče dječja prava.

Direktor VAFI-ja Hrvoje Selec istaknuo je da su svi programi festivala, od projekcija i radionica do izložbi, besplatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako je zemlja partner Kina, imamo dvije kineske animacije u petak i subotu te dvije izložbe posvećene zemlji partneru. Već je ranije u Galerijskom centru otvorena izložba naših keramičara Danijele Pičuljan, Borisa Roce i Snježane Pokos-Vujec, koji su posjetili Kinu pa je izložba naslovljena ‘Impresije iz Kine’. U palači Herzer predstavljamo dječje animacijske studije iz Kine”, rekao je Selec.

Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu prvi se put održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.