(FOTO) Papa održao misu u zatvoru i oprao noge zatvorenicima

Foto: Fah

Danas je poslijepodne papa Franjo otišao u zatvor u Palianu, mjestu nedaleko od Rimu, gdje predvodi misu Večere Gospodnje, s obredom pranja nogu, kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je povodom Papina pohoda pripremljena sakristija, vrlo jednostavno uređena, a Sveti je Otac u kapelu ušao kroz vrata koja su povodom Jubileja milosrđa bila sveta vrata.

Papa je održao misu za 70 zatvorenika u tvrđavi Paliano iz 16. stoljeća koja se nalazi oko 75 kilometara južno od Rima. Tijekom ceremonije je oprao i poljubio desna stopala dvanaest zatvorenika što simbolizira Isusovu gestu poniznosti pred dvanaest apostola noć prije svoje smrti.

Taj je zatvor visoke sigurnosti gotovo u potpunosti namijenjen za zatvorenike koji su u Italiji poznati kao “suradnici pravde”, odnosno one koji su pristali za državu svjedočiti protiv svojih bivših šefova, te zbog toga trebaju posebnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća u Palianu su bili smješteni pripadnici gerilske skupine Crvenih brigada, no sadašnji “suradnici pravde” su većinom bivši članovi triju talijanskih skupina organiziranog kriminala – Cose Nostre, Camorre i ‘Ndranghete.

Vatikan je objavio kako je među dvanaest uključenih u ceremoniju papa oprao noge trima ženama i muslimanu koji je odlučio prijeći na kršćanstvo, te će se krstiti u lipnju. Desetero je bilo iz Italije, jedan iz Albanije, te jedan iz Argentine, domovine pape Franje.

Njegov posjet je bio zatvoren za javnost i medije jer se većinu pritvorenika ne smije snimati ili fotografirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi smo griješnici. Svi imamo nedostatke”, poručio im je papa na misi koju je prenosio Radio Vatikan.

Perući im noge, papa je rekao kako je spreman “raditi kao rob kako bi posijao ljubav među njima”, te ih je pozvao da si međusobno pomažu.

Dvoje od dvanaest zatvorenika ima doživotnu kaznu, a ostali će biti oslobođeni između 2019. i 2073.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo je tom prilikom i osudio organizirani kriminal, naglasivši kako članovi kriminalnih skupina sudjeluju u “obožavanju zla”. Zaključio je kako se njihovi članovi svojim dijelima ekskomuniciraju iz Crkve, no da se u nju mogu vratiti ako se pokaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.