(FOTO) Tijelo svetoga Leopolda Mandića stiglo u njegov rodni Herceg-Novi

Foto: fah

Stotine vjernika, hodočasnika i građana predvođenih gradonačelnikom Herceg Novog u petak je dočekalo i pozdravilo dolazak kovčega s relikvijama sv. Leopolda Bogdana Mandića u rodni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zvuke crkvenih zvona rano poslije podne pripadnici organizacije Croce Verde iz Padove, zajedno s talijanskim i hrvatskim kapucinima, predstavnicima kotorske biskupije i odredom Bokeljske mornarice dopratili su stakleni kovčeg s relikvijom sveca u park „Boka“.

Povijesni dolazak relikvija svetog Leopolda u njegov rodni grad, koji je Mandić za života posljedni put posjetio prije 90 godina kada je došao na pogreb svome bratu, nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa tako ni kotorskog biskupa mons. Iliju Janjića koji je predvodio liturgiju dočeka.

„Nikada nisam izlazio s ovakvim uzbuđenjem pred vas. To su pozitivne emocije. Ovo je dan velike radosti za sve nas, povijesni događaj za cijelu našu kotorsku biskupiju i za našu Boku. Tko se ne bi radovao ovdje u parku Boka gledajući relikviju neraspadnutoga tijela svetog Bogdana Mandića koja nam je iz svetišta u Padovi donesena u njegov rodni Herceg Novi kako bi iskazali štovanje i svoje molitve“, rekao je Janjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je u svome obraćanju da je skromni kapucin Leopold uvijek želio vratiti se u rodni grad i govorio „Ja živim za svoj narod. Molim Blaženu Gospu da mi isprosi milost, da kada ispunim svoje poslanje u Padovi, mogu ponijeti svoje bijedne kosti među svoj narod za dobro njihovih duša. Iz Padove ne mogu pobjeći, hoće me ovdje, ali ja sam kao ptica u krletki, moje srce je uvijek ondje preko mora“.

„Sveti Leopold znao je zalutalog vratiti na pravi put, pomoći da se pomiri s Bogom i bratom čovjekom. Najveći će plodovi ovog dolaska biti naš iskreni povratak Bogu” rekao je mons. Janjić i zaključio riječima „Došao je potaknuti nas da se vratimo u okrilje milosrdnog Boga, da nas osnaži u srcima i da osjetimo mir, zajedništvo i svijest o zajedničkom življenju vjere”.

Među brojnim hodočasnicima i vjernicima iz Boke stigli su i oni iz župe Dubrava, Svetog Leopolda Bogdana Mandića iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernica iz Boke Ružica Lazarević rekla je da je u Boki sveti Leopold posebno poštovan kao i njegova misija ekumenizma.

„Živim u Herceg-Novom, Leopold je stigao kući i mnogo sam uzbuđena, samo što suzu ne pustim. Nisam iz ovih krajeva i znam kako je kada dođeš kući. U Herceg Novom živim 31 godinu. Ljude dijelim samo na dobre i loše, po vjeri svi su mi ljudi isti“, rekla je Marija Hočevar.

„Ja sam iz Splita i živim u Baošićima, veličanstveno je biti danas na ovom mjestu, probuđene emocije, žao mi je što ovo nije bilo i prije. Napokon je došao kući. Neka mu je slava“, rekao je hodočasnik koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon liturgije tijelo je ostalo izloženo štovanju vjernika do ponoći. U 18 sati slavi se pjevana večernja, a u 19.30 sati je bdjenje.

Od ponoći do 7.30 sati u subotu relikvija je bila izložena u obližnjoj crkvi sv. Antuna, koja je ostala otvorena za molitvu cijelu noć.

Središnju misu, u subotu 16. rujna predvodit će splitsko-makarski nadbiskup, mons. dr. Marin Barišić. Nakon svečane mise, u 16 sati održat će se misa ispraćaja koju će predvoditi kotorski biskup mons. Ilija Janjić, a zatim će se relikvije uputiti u Dubrovnik.

Leopold je bio veliki svjedok misionarskog i ekumenskog duha. Čitav svoj život sve ono što je radio bilo je izručeno Bogu, a zauzimao se za puno jedinstvo i pomirenje između Katoličke i Pravoslavne Crkve. Radio je na izgradnji mostova među ljudima i narodima i bio je svojevrsna preteča ideje ujedinjene Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Herceg Novom otkriveno je spomen-obilježje sv. Leopoldu, uz maslinu, simbol mira u parku nazvanom Park sv. Leopolda.

Biskup kotorski msgr. Ilija Janjić izrazio je zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka svetog Leopolda Bogdana Mandića.

“Dostojno je da ova ploča bude pored masline, koja je simbol mira”, poručio je između ostalog msgr. Ilija Janjić te naglasio ponos gradi koji nakon 75 godina prima neraspadnuto tijelo.

Podsjetio je da sv. Lepolod Mandić ima crkve posvećene njemu u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Europi.

“Neka nam naš sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo”, zaključio je biskup Janjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.