(FOTO) U siromašnoj četvrti Kangemi, Papa osudio egoistično razbacivanje bogatstvom i moći

Prije susreta s mladima u Nairobiju, Papa je pohodio siromašnu četvrt Kangemi – jedan od 7 slamova kenijskog glavnog grada, u kojem na tisuće osoba živi u iznimno teškim uvjetima. Ljudi u tih 7 siromašnih četvrti čine 60% stanovništva Nairobija, a zauzimaju samo 6% gradskog teritorija. U Kangemiju je Papa posjetio isusovačku župu sv. Josipa radnika. Tamo je poslušao nekoliko svjedočanstva, među kojima je bilo svjedočanstvo jedne časne sestre koja radi u toj četvrti, te je pogledao kratki film o siromašnom dijelu grada, piše Vatikanski Radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećam se doma, dijeleći ovaj trenutak s braćom i sestrama koji, ne sramim se reći, imaju posebno mjesto u mojem životu i mojim izborima. Ovdje sam zato što želim da znate kako nisam ravnodušan prema vašim radostima i nadanjima, vašim tjeskobama i bolima. Poznajem teškoće s kojima se srećete iz dana u dan. Kako možemo a ne osuditi te podnesene nepravde? – upitao je u svojem govoru Sveti Otac.

Papa je istaknuo „mudrost pučkih četvrti“ koja proizlazi iz – kako je rekao – „ustrajnog otpora onoga što je autentično“, iz evanđeoskih vrjednota koje je bogato društvo, obamrlo od podivljalog konzumizma, zaboravilo. Vi možete – kazao je Papa – izgraditi sveze pripadnosti i suživota koji će nagomilanost u jednom naselju pretvoriti u iskustvo zajedništva u kojem se nadilaze prepreke egoizma. To su vrijednosti koje se temelje na činjenici da je svako ljudsko biće važnije od boga novca. Hvala vam što ste nas podsjetili da je moguća drukčija vrsta kulture – rekao im je Sveti Otac.

Prepoznati ta očitovanja dobroga života koja među vama rastu svakoga dana – naglasio je papa Franjo – ne znači ni na koji način zanemariti strašnu nepravdu gradske marginalizacije. Postoje rane koje su nanijele manjine koje gomilaju moć i bogatstvo te egoistički se njima razbacuju, dok se sve brojnija većina treba skloniti u napuštene, zagađene i odbačene periferije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak pristupa temeljnim infrastrukturama i uslugama – prije svega pitkoj vodi – težak je problem – istaknuo je nadalje Papa, napominjući kako je teška nepravda uskratiti vodu. U tim se uvjetima često još pogoršava nasilje kriminalnih organizacija, koje su u službi gospodarskih i političkih interesa i koje čak izrabljuju djecu i mlade kao – kako se izrazio – „topovsko meso“ za svoje krvave poslove.

To je posljedica novih oblika kolonijalizma, koji Afriku smatraju dijelom mehanizma te pokušavaju opravdati – kako je rekao – aktualni model razdiobe, u kojem manjina ima pravo na tako velik udio da je to nemoguće poopćiti. Zbog toga je pozvao da se poštuje „sveto pravo na zemlju, dom i posao“.

Papa je zatim apelirao da svi kršćani, a osobito pastiri, obnove misijski zanos i preuzmu inicijativu u borbi protiv mnogih nepravdi, da se uključe u probleme građana i prate ih u njihovim borbama, čuvaju plodove njihova rada i zajedno slave svaku malenu ili veliku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret s mladina u Nairobiju: Štitite obitelj! Uvijek ju štitite

Korupcija koja uništava osobu, radikalizam koji primamljuje nezaposlene, plemensko suparništvo koje rađa neprijateljstvo među pripadnicima istoga naroda – o tim je temama govorio papa Franjo na današnjem susretu s mladima u Nairobiju i svojem zadnjem javnom nastupu u Keniji. Tom je prigodom, kako već običava, po strani ostavio svoj pripremljeni govor te je spontano odgovarao na pitanja koja su mu postavljali mladi, piše Vatikanski Radio.

Plemensko suparništvo – napomenuo je Sveti Otac – znači imati ruke za leđima s kamenjem, spremni baciti ga na druge. Ono što pobjeđuje, međutim, je ispružena ruka i suživot u poštovanju. Tribalizam se pobjeđuje jedino slušanjem, A potom se otvara srce i pruža ruka kako bi se nastavio dijalog. Ako ne razgovarate i ne slušate se, onda će uvijek biti plemenskog suparništva, koje je poput crva koji izjeda društvo – ustvrdio je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korumpirana osoba ne živi u miru – kazao je, napominjući da se ne radi samo o politici, već o svim ustanovama, uključujući i Vatikan. Korupcija je poput šećera: slatka, sviđa nam se, a posije nam škodi te završavamo kao dijabetičari. Svaki put kad primimo mito, razaramo svoje srce, osobnost i svoju domovinu. Korupcija nije put života, već put smrti – upozorio je Papa mlade.

Govoreći pak o novačenju mladih u radikalne skupine koje ih pretvaraju u ubojice, istaknuo je da se to valja izbjeći pružajući mladima obrazovanje i posao. Opasnost leži u nedostatku zaposlenja i obrazovanja, a to ovisi o nepravednom međunarodnom sustavu koji „u središtu gospodarstva nema osobu, već boga novca“.

Jedan ga je mladić pitao kako rasuditi Božju prisutnost u životnim tragedijama. Papa je kao odgovor izvadio krunicu iz džepa i objasnio da je ona „povijest Božjeg neuspjeha“, misleći time na postaje križnoga puta. Samo je jedan put, a to je gledati u Sina Božjega, koji se učinio „tragedijom“ i dao se uništiti na križu. U tome je i izazov naše vjere, u nadi. Priča nije završila tim neuspjehom; slijedilo je uskrsnuće koje je sve obnovilo – napomenuo je papa Franjo.

Štitite obitelj! Uvijek ju štitite. Ne samo gdje ima napuštene djece, već i gdje su napuštene stare osobe, koje nitko ne posjećuje. Ako drugi nisu imali razumijevanja prema vama, imajte vi razumijevanja prema drugima; ako vi niste primili ljubav, ljubite druge; ako ste vi osjetili bol osamljenosti, približite se onima koji su sami. Čovjek je lijek za čovjeka. A Bog je postao čovjekom kako bi nas izliječio. Postupimo tako i mi prema drugima – potaknuo je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.