(FOTO) U Varaždinu otvorena međunarodna izložba “Miranda – Holokaust Roma”

Foto: fah

U bivšoj sinagogi u Varaždinu u srijedu je otvorena izložba „Miranda – Holokaust Roma“, koju je osmislio finski Rom Veijo Baltzar, a koja je popratni program 47. Varaždinskih baroknih večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je nastala 2011. godine i govori o prešućivanom genocidu Roma tijekom Drugog svjetskog rata kroz autentičnu priču Mirande, Romkinje rođene u Slovačkoj, preživjele žrtve holokausta. Umjesto da bude fokusirana na grozote holokausta ili žrtve Roma, izložba priča kroz umjetnost i iznosi vrijednosti, dušu i kulturu romskog naroda u prošlosti i sadašnjosti, istaknuto je na otvorenju.

Autor Veijo Baltzar, finski književnik i društveni djelatnik, koji je i otvorio izložbu, rekao je kako prostor u kojem je izložba postavljena u Varaždinu, nekadašnja sinagoga ima poseban značaj.

„Ova zgrada bivše sinagoge je povezana s onim što želim reći ovom izložbom, ima posebnu ulogu. Reakcije i prijem izložbe su odlični, bila je vrlo uspješna u državama koje je posjetila, uključujući Hrvatsku, koja razumije kvalitetu izložbe i prepoznaje njezinu važnost na temelju povijesti“, rekao je Baltzar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin, organizatora postavljanja izložbe, podsjetio je na povijest varaždinske bivše sinagoge.
„Ovaj objekt više nije sinagoga jer je Varaždin u Drugom svjetskom ratu ostao bez židovske zajednice. Sigurno se premalo govori da je i romski narod pretrpio velike žrtve. Podatak je o 500.000 Roma stradalih u holokaustu, a događalo se to i u Varaždinu“, kazao je Mesek.

Dodao je da se upravo taj prostor, sredstvima iz europskih fondova, želi obnoviti kao multifunkcionalni prostor za različite umjetničke discipline, ali i da priča o temama tolerancije uvažavanju i razumijevanju „drukčijeg“ – manjina.

Na otvorenju izložbe bio je i saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi kojeg ohrabruje činjenica da prvi put jedan Rom ima izložbu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dobro je da i ova izložba potiče pitanje o stradavanju Roma. O tome smo počeli pričati tek prije nekoliko godina. U Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj je stradalo blizu 17.000 Roma. Tek smo po popisu stanovništva iz 2011., sedamdeset godina kasnije, ponovo dosegli tu brojku Roma u Hrvatskoj“, rekao je Kajtazi.

Prvu međunarodnu izložbu o holokaustu koju su realizirali sami Romi, u pet godina u Finskoj vidjelo je milijun ljudi.

Prošlog proljeća krenula na svjetsku turneju i do sada posjetila Estoniju, Latviju, Slovačku, Mađarsku i sada Hrvatsku. U lipnju je bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, a u bivšoj sinagogi u Varaždinu može se pogledati do 8. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.