(FOTO, VIDEO) Predstavljen roman ‘Korijeni’ Mikija Bratanića u Splitu: Na izuzetno zanimljiv i uzbudljiv način progovara o zločinima nakon Drugog svjetskog rata

Foto: Miki Bratanić

U srijedu, 8. svibnja, u prostorima Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu održano je predstavljanje knjige autora Mikija Bratanića “Korijeni”. Knjigu su predstavili Renata Dobrić, Tihomir Dujmović te autor.

„Jedan sjajan roman, jedne sjajne dinamike, jedne sjajne rečenice i teme od koje svi bježimo, okrećemo glavu od svoje povijesti i istine, i onda nam se ona, naravno, kroz prozor vraća natrag, kao što se vratila natrag jednom mladom paru koji su glavni akteri ovog romana. A vratila se natrag jer se ostvarila ona biblijska, da će unucima i djeci trnuti zubi od grešaka i grijeha njihovih predaka. Upravo se to događa u realnosti i stvarnosti današnje Hrvatske, samo se o tome šuti i taj komadić istine je Miki uzeo i ispleo u jednom sjajnom romanu…“ – kazao je Tihomir Dujmović.

„Poznata je izreka: Dok oružje govori, muze šute. No, iako je oružje već davno utihnulo, muze očito kod brojnih hrvatskih poznatih i priznatih književnika još nisu progovorile. Ipak, hvala Bogu, kod Mikija Bratanića nije takav slučaj. On kroz svoj rad već dugi niz godina pokušava rasvijetliti prošlost i razotkriti brojne laži. Jedan od najvećih njegovih ostvarenja je i ovaj roman u kojemu autor na literaran, beletristički te izuzetno zanimljiv i uzbudljiv način, u stilu najboljih trilera, kroz život i očište mladog bračnog para, Mislava i Teodore, progovara o zločinima počinjenim nakon Drugog svjetskog rata pa i o poslijeratnih 45 godina jugoslavenskog komunističkog zlosilja, odnosno o svemu onome što i dan-danas duboko traumatizira hrvatski narod zbog čega i danas, u krajnjem slučaju, mladi iz Hrvatske odlaze u Irsku i Njemačku. Miki Bratanić je svojim dosadašnjim životom, istraživanjem najmračnijih zakutaka hrvatske povijesti, razotkrivanjem laži i otkrivanjem istine pokazao i dokazao kako ne ide malen ispod zvijezda. Iako za sebe voli reći kako je „mali čovik“, njegov rad i djelo dokazuju kako je mali, ali veliki „čovik“. Svaka mu čast!“ – istaknula je na predstavljanju Renata Dobrić.

“Korijeni romana Korijeni su u našoj tragičnoj povijesti ovog zadnjeg stoljeća, u krvavim događajima i zločinima koji su do danas sakriveni i o kojima se zna malo istine, a mnogo laži. Oni su mozaik mnogih sakupljenih tužnih i istinitih svjedočanstava koje sam sakupio u desetak godina svog laičkog istraživanja u slobodno vrijeme, uz mnoštvo pročitanih knjiga, prelistanih dokumenata, a najviše u razgovorima s ljudima, svjedocima tog vremena, ili žrtvama, te njihovim obiteljima. Premda je glavni motiv priče jedan od primjera zločina komunizma, roman nosi poruku potrebe suočavanja sa istinom o svim zločinima, jer se u nas lagalo o svemu. Lagalo se ili se šutjelo. A kako je šutnja u kontekstu zločina zapravo laž, može se slobodno reći da se lagalo o svim zločinima… To su korijeni Korijena i smisao poruke: Probuditi u čovjeku čovjeka i nadahnuti ga da izgradi humano, dakle ljudsko, čovječno društvo, lišeno licemjerja, egoizma, laži, dvostrukih kriterija i mržnje, a na temelju istine, pravde, uvažavanja, poštovanja i ljubavi.” – istaknuo je autor Miki Bratanić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr