(FOTO, VIDEO) Predstavljen roman ‘Korijeni’ Mikija Bratanića u Splitu: Na izuzetno zanimljiv i uzbudljiv način progovara o zločinima nakon Drugog svjetskog rata

Foto: Miki Bratanić

U srijedu, 8. svibnja, u prostorima Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu održano je predstavljanje knjige autora Mikija Bratanića “Korijeni”. Knjigu su predstavili Renata Dobrić, Tihomir Dujmović te autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jedan sjajan roman, jedne sjajne dinamike, jedne sjajne rečenice i teme od koje svi bježimo, okrećemo glavu od svoje povijesti i istine, i onda nam se ona, naravno, kroz prozor vraća natrag, kao što se vratila natrag jednom mladom paru koji su glavni akteri ovog romana. A vratila se natrag jer se ostvarila ona biblijska, da će unucima i djeci trnuti zubi od grešaka i grijeha njihovih predaka. Upravo se to događa u realnosti i stvarnosti današnje Hrvatske, samo se o tome šuti i taj komadić istine je Miki uzeo i ispleo u jednom sjajnom romanu…“ – kazao je Tihomir Dujmović.

„Poznata je izreka: Dok oružje govori, muze šute. No, iako je oružje već davno utihnulo, muze očito kod brojnih hrvatskih poznatih i priznatih književnika još nisu progovorile. Ipak, hvala Bogu, kod Mikija Bratanića nije takav slučaj. On kroz svoj rad već dugi niz godina pokušava rasvijetliti prošlost i razotkriti brojne laži. Jedan od najvećih njegovih ostvarenja je i ovaj roman u kojemu autor na literaran, beletristički te izuzetno zanimljiv i uzbudljiv način, u stilu najboljih trilera, kroz život i očište mladog bračnog para, Mislava i Teodore, progovara o zločinima počinjenim nakon Drugog svjetskog rata pa i o poslijeratnih 45 godina jugoslavenskog komunističkog zlosilja, odnosno o svemu onome što i dan-danas duboko traumatizira hrvatski narod zbog čega i danas, u krajnjem slučaju, mladi iz Hrvatske odlaze u Irsku i Njemačku. Miki Bratanić je svojim dosadašnjim životom, istraživanjem najmračnijih zakutaka hrvatske povijesti, razotkrivanjem laži i otkrivanjem istine pokazao i dokazao kako ne ide malen ispod zvijezda. Iako za sebe voli reći kako je „mali čovik“, njegov rad i djelo dokazuju kako je mali, ali veliki „čovik“. Svaka mu čast!“ – istaknula je na predstavljanju Renata Dobrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Korijeni romana Korijeni su u našoj tragičnoj povijesti ovog zadnjeg stoljeća, u krvavim događajima i zločinima koji su do danas sakriveni i o kojima se zna malo istine, a mnogo laži. Oni su mozaik mnogih sakupljenih tužnih i istinitih svjedočanstava koje sam sakupio u desetak godina svog laičkog istraživanja u slobodno vrijeme, uz mnoštvo pročitanih knjiga, prelistanih dokumenata, a najviše u razgovorima s ljudima, svjedocima tog vremena, ili žrtvama, te njihovim obiteljima. Premda je glavni motiv priče jedan od primjera zločina komunizma, roman nosi poruku potrebe suočavanja sa istinom o svim zločinima, jer se u nas lagalo o svemu. Lagalo se ili se šutjelo. A kako je šutnja u kontekstu zločina zapravo laž, može se slobodno reći da se lagalo o svim zločinima… To su korijeni Korijena i smisao poruke: Probuditi u čovjeku čovjeka i nadahnuti ga da izgradi humano, dakle ljudsko, čovječno društvo, lišeno licemjerja, egoizma, laži, dvostrukih kriterija i mržnje, a na temelju istine, pravde, uvažavanja, poštovanja i ljubavi.” – istaknuo je autor Miki Bratanić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.