Hosteli za beskućnike u Dublinu mjesto su na kojem volonteri Marijine legije poklanjaju potrebitima svoje vrijeme

Foto: narod.hr

Marijina legija jedna je od najbrojnijih katoličkih zajednica u Hrvatskoj, a raširena je u cijelome svijetu. Osnovana je u Dublinu u Irskoj 1921. godine od kuda se proširila po svim kontinentima, a velikim brojem članova zastupljena je na području Sisačke Biskupije gdje djeluje jedno od legijskih vijeća, Komicij Marijine legije sa sjedištem u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komicij Petrinja osnovan je odlukom legijskoga najvišega vijeća u svibnju ove godine. Osnivanjem Komicija Petrinja, samo vodstvo Marijine legije u svijetu, odalo je priznanje i ukazalo veliko povjerenje svim legionarima u Sisačkoj Biskupiji rekavši: „Rast i razvoj Legije bio je toliki da se uspostavljanje Komicija samo nametnulo što je priznanje svim legionarima u Biskupiji.“

Legionari u sjedištu Marijine legije u Dublinu posebno se brinu o beskućnicima jer upravo je to jedan od najvećih problema u Irskoj. Legionari vode dva hostela u kojima pružaju smještaj i hranu ljudima koji nemaju dom. Svi članovi Marijine legije za rad u hostelu odvajaju svoje slobodno vrijeme i daruju ga drugima, tako da u hostelima rade samo legionari koji volontiraju.

Već zadnje četiri godine mladi članovi Marijine legije iz Petrinje odlučuju darovati dio svoga vremena i pokloniti ga najpotrebnijima. Tako su do sada već deset djevojaka i jedan mladić volontirali po nekoliko mjeseci u hostelima za beskućnike u Dublinu u samom sjedištu Marijine legije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tri mjeseca nakon što su se dvije legionarke Komicija Petrinja vratile iz Dublina, u hostelu Regina Coeli volontiraju Inga i Marija. U Irsku su otputovale 23. listopada i tamo će boraviti sljedećih šest tjedana.

Inga i Marija odlučile su odvojiti mjesec i pol tijekom kojih će pomoći u radu hostela Regina Coeli u Dublinu. Odmah po dolasku počele su s radom koji uključuje čišćenje, pripremanje obroka i općenito brigu za žene koje žive kao beskućnici. Smještene su unutar prostora gdje žive beskućnici, a s njima su trenutno dvije legionarke iz Pakistana Huma i Hira te Vivianna iz Kolumbije.

Foto: narod.hr

O svom dolasku u hostel Marija kaže: „U Dublin smo stigle u ponedjeljak oko ponoći. U utorak smo imale slobodan dan pa smo se upoznale s volonterkama i nekim legionarkama u hostelu. Navečer je bio sastanak Marijine legije poslije kojeg su nas počastili. Sljedeći dan nam je bio radni gdje su nas upoznavali s poslom koji ćemo obavljati. Osim nas u hostelu su još tri volonterke, Huma, Hira i Vivianna. Svi su nas lijepo prihvatili i brzo smo se sprijateljile s ostalim legionarima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: narod.hr

Obje legionarke oduševljene su toplom dobrodošlicom koju su im pripremili domaći legionari. O tome Inga kaže: „Legionarke u Regina Coeli hostelu lijepo su nas ugostile i osjećala sam se veoma dobrodošlo pa sam se brzo i udomaćila. Sve legionarke su drage, pune radosti i strpljenja, a posebno s mojim engleskim koji je hvala Bogu svakim danom sve bolji.“

Pred njima je još više od mjesec dana boravka u sjedištu Marijine legije u Dublinu, a svi legionari Komicija Petrinja ponosni su na njih jer su se odvažile i poklonile Legiji odnosno Gospi svoje vrijeme. Legionari ih svakodnevno prate svojim molitvama, a njihovim obiteljima i članovima njihovih zajednica već nedostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.