Hrvatski klavirski lav: Lovro Pogorelić večeras u atriju Kneževa dvora

lovro pogorelić
Foto: Josip Portada, Dubrovačke ljetne igre

Jedan od ponajboljih hrvatskih pijanista Lovro Pogorelić nastupit će u atriju Kneževa dvora večeras, 18. srpnja u 21.30 sati te će, uz Busonijevu obradu Bachove Chaconne, izvesti rijetku integralnu izvedbu Lisztovih Transcendentalnih etida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U impresivni program publiku će uvesti Chaconne Johanna Sebastiana Bacha iz klavirske transkripcije Ferruccija Busonija. To je djelo Bach skladao za solo violinu te je i danas integralni dio violinističkog repertoara kao jedan od njegovih vrhunaca, a takvim se smatra i u klavirskoj inačici koju je načinio talijansko-njemački pijanist, dirigent i skladatelj Ferruccio Busoni čije je duboko zanimanje za Bachovo stvaralaštvo rezultiralo brojnim glasovirskim transkripcijama. Ciklus Transcendentalne Etide – isprva Grandes études pa Études d’exécution transcendante – sastoji se od dvanaest etida koje je Franz Liszt napisao u mladosti, a isprva mu je zamisao bila napisati 24, jednu u svakom tonalitetu. Ovo tehnički vrlo zahtjevno djelo, koje krasi širok raspon tema i ugođaja, Liszt je posvetio mentoru i jednom od Beethovenovih učenika, pijanistu te skladatelju Carlu Czernyju.

Lovro Pogorelić hrvatski je pijanist rođen 1970. godine. Prvu poduku iz klavira dobio je od svog oca Ivana, akademskog muzičara. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom K. Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Poznat je i pod nadimkom Hrvatski klavirski lav, a opisuje ga se kao virtuoznog pijanista koji svira snažno.

Među brojnim izvedbama posebno se izdvaja Pogorelićev niz recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokio), dvije kineske, kao i turneja sa Zoltánom Kocsisem i Mađarskom filharmonijom. Hvaljene albume objavio je za francuske diskografske kuće Intrada i Lyrinx te njemački Denon. Dobitnik je Nagrade Milka Trnina. Kao redoviti profesor podučava klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te gostuje na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj ParArtFestivala na otoku Pagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.