U Hrvatskom državnom arhivu otvorena izložba posvećena Mariji Tereziji

Fah

Kao dio međunarodne znanstvene konferencije koja se održava u Zagrebu u povodu 300. obljetnice rođenja carice-kraljice Marije Terezije, u ponedjeljak je u auli Hrvatskog državnog arhiva otvorena izložba “Nos Maria Theresia … Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju arhivskog gradiva koje se čuva u Hrvatskom državnom arhivu izložba na dvadesetak tematskih panoa donosi kronološki prikaz reformi Marije Terezije na prostoru tadašnje Hrvatske, od vojnih, pravosudnih i financijskih do školskih, zdravstvenih i crkvenih.

Izložba uvođenje i provedbu reformi u Hasburškoj monarhiji povezuje s prostorima Hrvatske, ukazujući na neke od najvažnijih, kao i na značaj koje su imale u razvoju ovdašnjeg društva.

Kao posebna tema obrađeni su arhivi, koji su dobili posebnu pozornost u vrijeme njezine vladavine, s obzirom da je zbog nesređenih arhiva i ona sama imala poteškoće pri preuzimanju prijestolja od oca. Zahvaljujući njezinim naredbama najprije je uređen Arhiv zagrebačkog kaptola, potom i Arhiv čazmanskog kaptola, a nakon 1770. uslijedilo je i sređivanje županijskih te gradskih arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uređenju arhiva, marijaterezijanskim reformama Banske Hrvatske, ali i na mnogim drugim područjima koje je Marija Terezija provodila na ovdašnjim prostorima, veliku je ulogu imao Nikola Škrlec, kojega se naziva i “produljena ruka Njezina Veličanstva”.

“Izložba se u cijelosti temelji iz fondova Hrvatskog državnog arhiva, kronološki prati dolazak Marije Terezije na vlast, tematski daje pregled njezinih reformi, a zaokružuju ga dvije cjeline drugačije tematike – arhivi i Nikola Škrlec Lomnički, rekao je Ladislav Dobrica, koji je uz Maju Pajnić i Danijelu Marjanić autor izložbe.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak ustvrdio je kako je izvan stručnih krugova vrlo skroman fond znanja o Mariji Tereziji, zbog čega mu je drago što ju izložbe poput ove vraćaju u javnu perspektivu. “Povijest je ponekad nepravedna zbog nesklada stvarnog učinka i percepcije neke osobe ili događaja, no kada se sada ogleda značaj onoga što je u 40 godina vladavine napravila Marija Terezija vidimo koliki je stvarno bio njezin značaj”, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević zadovoljan je što se “tom zanimljivom izložbom i temom o kojoj se inače malo zna” pokazuje kako je Arhiv otvorena, a ne zatvorena ustanova, kakvom je se, napomenuo je, u posljednje vrijeme u medijima pokušava pokazati.

Izložba o Mariji Tereziji i u Hrvatskome povijesnom muzeju

Popratni program konferencije donosi još jednu izložbu koja izlaganja s konferencije potkrijepljuje izvornicima i preslicima muzejskoga i arhivskog gradiva, svjedočeći o neizbrisivom tragu koji je ostavila vladavina Marije Terezije u hrvatskim zemljama u području politike, prava, teritorijalnoga ustrojstva, te kulture i društva u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izložbi “Marija Terezija i njezini suvremenici u Hrvatskoj” koja se otvara u utorak u dvorani barokne palače Hrvatskog povijesnog muzeja s izlošcima iz njegova fundusa.

Izložit će se portreti Marije Terezije, njezinih roditelja, supruga Franje I. Stjepana i sina nasljednika Josipa II. te odabrani portreti njezinih hrvatskih suvremenika. Dio njih sudjelovao je u ratovima kojima je branila svoje prijestolje, dok su neki aktivno sudjelovali u njezinim reformama.

Osim portreta izložit će se primjerci dvaju odlikovanja koja je ona utemeljila, Vojnog Reda Marije Terezije i Kraljevskog Ugarskog Reda sv. Stjepana, dok će se na portretima prikazati i neki od njihovih nositelja.

Hrvatsko plemstvo najčešće je od nje dobivalo odlikovanja za vojne zasluge, a na izložbi će se predstaviti i jedna grbovnica koju je dodijelila 1763. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Terezija (Beč, 1717.-1780.) prva je i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom, a njezina je četrdesetogodišnja vladavina bila i jedna od najduljih u toj monarhiji.

I danas ju se apostrofira kao najpopularnijeg i najistaknutijeg austrijskog vladara, osobito zbog brojnih značajnih reformi koje je provodila i na ovdašnjem području.

To je bio i razlog organiziranja dvodnevne konferencije koja je u Hrvatskom institutu za povijest oko teme reformi i politike Marije Terezije u hrvatskim zemljama, Banskoj Hrvatskoj i Vojnoj krajini, te u širem kontekstu Habsburške Monarhije okupila dvadesetak inozemnih i domaćih znanstvenika, studenata i mlađih istraživača.

Izložbe u Hrvatskom državnom arhivu i Hrvatskom povijesnom muzeju bit će otvorene do 9. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.