Za Interpretacijski centar šibenske katedrale sv. Jakova iz EU fondova 30 milijuna kuna

Foto: Flickr/Hervé

Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) u Šibensku biskupiju je stigla potvrda o dodjeli više od 30 milijuna bespovratnih kuna za projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se doznaje od koordinatora projekta Hrvoja Zekanovića, projekt čiji je nositelj Šibenska biskupija, vrijedan je više od 36 milijuna kuna, većina će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak će osigurati nositelj projekta tijekom njegove provedbe.

Riječ je rekao je Zekanović za Hinu, o jednom od najvažnijih i najopsežnijih kulturnih projekata u Šibeniku, ali i šire, koji će konačno šibensku katedralu, zaštićenu pod UNESCO-om, vrednovati na odgovarajući način. To je, nastavio je, i prvi veliki infrastrukturni projekt koji provodi crkva iz EU fondova.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova bit će smješten u srednjovjekovnoj palači Galbiani u središtu šibenske jezgre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar stare palače koja će se u sklopu projekta u cijelosti rekonstruirati prema projektu likovnog postava, koji potpisuje kreativni tim agencije Kocka d.o.o. sa suradnicima, uredit će se muzejska izložba posvećena katedrali sv. Jakova, njezinim arhitektonskim značajkama i značenju koje je ona imala kroz povijest.

Upravo je prema tom značaju katedrale i njezinom kulturnom zračenju na šibenskom području centar je i dobio ime, pojašnjava Zekanović, nastavljajući kako je ‘Civitas sacra’ ili sveti grad naziv srednjovjekovnog koncepta koji označava potpuno zajedništvo svih slojeva društva koje se u Šibeniku dogodilo u vrijeme gradnje katedrale i trajalo nekoliko stoljeća do njezinog završetka.

Palača Galbiani će u prizemlju imati suvenirnicu, galeriju za izložbe i multimedijalni dvoranu, kažu za Hinu iz autorskog tima Kocke d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tri iduća kata bit će smješten likovni postav Interpretacijskog centra ili katedralnog muzeja, kako ga mnogi zovu, a na posljednjem katu uredit će se luksuzni restoran.

Sam postav na inovativan i interaktivan način posjetiteljima će dati uvid u srednjovjekovni Šibenik, potom u sve inovacije koje je u svijet arhitekture unijela šibenska katedrala, a zbog kojih se i nalazi na UNESCO-ovom popisu, te konačno u duhovni značaj koji je ona bez sumnje imala za Šibenčane kroz stoljeća, napominju iz Kocke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.