Izložba akademske slikarice Ljerke Njerš u Gliptoteci HAZU

Zagreb, 22.02.2012 - Monografija "Ljerka Njerš", u kojoj je autorica Ivanka Reberski predstavila opus te afirmirane hrvatske keramièarke od 1958. godine do danas, predstavljena je veèeras u Muzeju za umjetnost i obrt. foto FaH/ Galerija ULUPUH/ tš

Izložba akademske slikarice Ljerke Njerš “Stvaranje ljepote u suvremenom mediju/staklo-slike-film” otvara se 1. lipnja u Gliptoteci HAZU, a na otvorenju će biti prikazan i njezin 10-minutni eksperimentalni film, uz originalnu glazbu vrhunskog skladatelja Mateja Meštrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izložbe u Muzeju antičkoga stakla u Zadru, akademska slikarica Ljerka Njerš će u Gliptoteci HAZU izložiti recentne radove stakla te slike izrađene pomoću računala i fotografije, tzv. tehnikom “mixed media”.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak, majstorica slikarske kolorističke kompozicije Ljerka Njerš koristila je najčešće plavu (njezinu omiljenu) boju u dodiru sa zelenom, i rjeđe s kojom drugom bojom, te crnom obrisnom i staklenom prozračnošću.

“U smjelim je i slobodnim ritmovima oblikovala lepršave, ugodne, lijepe i nadahnute staklo- slike. Prozračnost stakla te odsjaj boje kroz svjetlo poveli su umjetnicu, spremnu na nova kreativna istraživanja, na ideju da staklenu plohu zamjeni oslikanom, prozračnom sliko-svilom, a da bi postigla taj efekt novog i drugačijeg, a ostala vjerna sebi i svojem slikarskom svijetu mašte, Ljerka Njerš se domogla suvremenih alata: fotografije i računala”, ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljerka Njerš diplomirala je na Školi primijenjene umjetnosti (Keramički odjel) u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Slikanje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Marina Tartaglie.

Od tada djeluje kao profesionalni samostalni umjetnik i redovno izlaže na brojnim keramičkim izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim brojnih skupnih izložbi imala je i preko 80 samostalnih izložbi.

Primila je brojna stručna i javna priznanja. Dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 1994. godinu, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a te Society of Designer and Craftsman u Londonu, te od 1992. sudjeluje u radu humanitarne organizacije Vojničkog i bolničkog reda Sv. Lazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz slikarstvo, keramiku i grafiku bavi se i ilustracijom i opremom knjiga, a započela je i novi ciklus rada računalom, medijem fotografije.

Njezina izložba u Gliptoteci će biti otvorena do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.