Izložba Julija Knifera u Zürichu

Foto: MSU

Pod nazivom “Možda sam svoje posljednje slike već načinio, a prve možda nisam.”, preuzetim iz njegovih “Zapisa” otvara se 26. listopada 2017. izložba Julija Knifera u Zürichu. Velikom samostalnom izložbom Museum Haus Konstrukiv odaje počast slavnom hrvatskom umjetniku Juliju Kniferu (Osijek, 1924. – Pariz, 2004). Izložba je nastala u suradnji s umjetnikom kćeri Anom Knifer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mnogih slika i radova na papiru, izlaže se i foto-dokumentacija, izbor iz tekstova te rijetko prikazivani filmovi.
Julije Knifer jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika svoga vremena, bio je među utemeljiteljima grupe Gorgona u Zagrebu koja je djelovala od 1959. do 1966.

Gorgonaši su se odrekli tradicionalne estetske prakse socijalističke Jugoslavije, zalagali su se za apsolutnu autonomiju umjetnosti i stupali u kontakt s međunarodnom avangardom. U ozračju stilske slobode grupe, Knifer je stvorio dojmljiv opus, od 1960. koristi isključivo jedan motiv, a to je meandar. Njime je oblikovao skulpture, reljefe, kolaže, velike murale u unutarnjim i vanjskim prostorima. Jednako su dojmljivi i njegovi umjetnički zapisi. Tako je nastao opus obilježen radikalno egzistencijalističkim duhom umjetnika, moglo bi se reći, monolitni opus.

Kustosice: Sabine Schaschl i Ana Knifer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.