Izložba “Strast stvaranja” u Zagrebu – djela velikih umjetnika 20. stoljeća

Foto: fah

Velika međunarodna izložba obilježit će i novu izložbenu sezonu Umjetničkog paviljona u Zagrebu – nakon Miroa, Rodina i Giacomettija, u tom će se reprezentativnom izložbenom prostoru 5. listopada otvoriti izložba “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Većina radova na izložbi dosad nikada nisu bili viđeni u Hrvatskoj, pa me naročito zanima kakav će imati odjek u javnosti, struci i medijima”, rekla je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u razgovoru za Hinu.

Izložit će se više od šezdeset djela 25 umjetnika, nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća, Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka.

Poklečki Stošić, koja je s direktorom Fondacije Maeght, Olivierom Kaeppelinom kao autorica i kustosica izložbe birala radove, kaže kako je za Umjetnički paviljon već postalo uobičajeno raditi tako velike izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sami dogovaramo svoje izložbe, pa je i ‘Strast stvaranja’ producirana isključivo za Umjetnički paviljon koji joj je prva i posljednja postaja, a po završetku se vraća u fundaciju”, istaknula je.

Po njezinim riječima, ta je izložba dobra prilika da se, na jednome mjestu, istovremeno vide djela vodećih umjetnika 20. stoljeća, od predstavnika kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti do zagovornika različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća.

Ne otkrivajući detalje najavila je neočekivan i zanimljv likovni postav izložbe. “Nadam se da će svidjeti posjetiteljima, ali i da ćemo tom izložbom Zagreb i Hrvatsku još više učvrstiti na likovnoj karti Europe”, ustvrdila je Poklečki Stošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno će se izložiti 64 slika, skulptura, litografija i grafika, crteža te bibliografskih djela, ponajboljih djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u blizini Nice.

Poklečki kao posebno zanimljiva izdvaja čak dvadesetak djela slavnog francuskog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća čija izložba nikada nije bila postavljena u Hrvatskoj i susjedstvu, a u Zagrebu će biti zastupljen sa skulpturama, reljefima i crtežima.

Među onima koje se također na ovim prostorima rijetko moglo naići su i američki umjetnici. “Naročito nas veseli što će nam doći i nekoliko izuzetnih američkih umjetnika koji su globalno važni i što će posjetitelji imati priliku prvi put vidjeti i otkriti Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellsworth Kellya i Paula Jenkinsa”, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promidžbena kampanja ponovno je usmjerena na regiju. “Ponovno pokrivamo cijelo područje, Sloveniju, Srbiju, BiH, dio Italije i Austrije, nastavljamo s utabanim kanalima koji su nam ranije doveli puno posjetitelja – na Giacomettiju ih je bilo više od 42 tisuće”, naglasila je ravnateljica.

Izložba “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght”, bit će otvorena do 14. siječnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.