Izložba suvremene austrijske fotografije u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba “Arhivi, preraspodjele i premjeravanja”, koja predstavlja specifične metode bavljenja fotografijom desetero austrijskih umjetnika afirmiranih i na međunarodnoj sceni, otvara se večeras u Galeriji Klovićevi dvori, a dijelom i u zapuštenom izložbenom prostoru Galerije Gradec, u kojemu nije izlagano više od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radove umjetnika za izložbu izabrali su Reinhard Braun, direktor galerije Camera Austria u Grazu i Sandra Križić Roban, povjesničarka umjetnosti pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, koja s Camera Austrijom surađuje desetak godina tijekom kojih je u toj uglednoj instituciji predstavila brojne hrvatske umjetnike, kroz opsežne članke i izložbene projekte.

Prije tri godine ona je sa suradnicama priredila izložbu “Nulta točka značenja” u Umjetničkom paviljonu, na kojoj je predstavljena hrvatska konceptualna fotografija od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, a prošle godine je u nešto promijenjenom izdanju bila postavljena u izložbenom prostoru Camera Austria. Na temelju tog projekta i pitanja konceptualnoga koje je tematizirala, razvila se aktualna izložba.

Cilj tog izložbenog projekta nije dati pregled nad aktualnim pozicijama, nego sagledati fotografiju kao polje mogućnosti kulturalnog djelovanja, a u skladu s naslovom, aktivnosti umjetnika bliže su preraspodjeli zatečenih snimki, nego proizvodnji slika, ističe se u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini autori istražuju fotografske arhive i stvaraju svoje osobne, kupuju arhivsku građu putem aukcija ne bi li to koristili u svom radu, a drugi, s pomoću medija, bilježe proces premjeravanja i preraspodjele prostornih odnosa, dokumentirajući složene procese koji se u njima odvijaju. Izlažu Sabine Bitter & Helmut Weber, Heidrun Holzfeind, Michael Hoepfner, Krueger & Pardeller, Tatiana Lecomte, Christian Mayer, Karina Nimmerfall, Nicole Six & Paul Petritsch, Michael Strasser i Anita Witek.

Kako bi se upozorilo na potrebu obnove Galerije Gradec, privremeno će se otvoriti vrata tog izložbenog prostora te će se izložiti ‘site-specific’ radovi Michaela Strassera nadahnutima povijesnim činjenicama i sadašnjim fizičkim stanjem prostora. Izložba će se proširiti i na atrij Galerije Klovićevi dvori, gdje su postavljeni radovi Sabine Bitter & Helmuta Webera.

Izložba će biti otvorena do 2. studenoga, a u studenom će gostovati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u sklopu Dana austrijske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.