Jedinstveni projekt u Opatiji: Hrvatski muzej turizma proslavio 10. rođendan

Foto: Ivor Mažar

U povodu 10. obljetnice osnutka Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji u utorak su u tom muzeju svečano otvorene tri izložbe – «Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma«, »Razglednice kao opatijski turistički kronograf« i »Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma 2007.-2017.).«

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorice izložbe »Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma« su Mirjana Kos i Sanja Acalija, izložbe »Razglednice kao opatijski turistički kronograf« Mirjana Kos i Jan-Bern Urban, a autori izložbe «Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma (2007.-2017.)« su zaposlenici muzeja.

Češki turisti dolaze u Hrvatsku već u 19. stoljeću

Turisti iz Češke su hrvatske krajeve počeli posjećivati već u 19. stoljeću, a Crikvenica, Baška, Kaštela, Kupari i Opatija bila su i ostala njihova popularna odredišta. Kako je najavljeno uoči otvaranja izložbe, ona donosi zanimljive crtice iz bogate prošlosti posjeta čeških turista Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Ivor Mažar

Na drugoj izložbi predstavljena je zbirka opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća, s autentičnim motivima iz prošlosti i opatijskih znamenitosti.

Izbor plakata Hrvatskog muzeja turizma svjedoči, pak, o izlagačkoj djelatnost muzeja u prošlih 10 godina, a predstavljeni su plakati povijesno-dokumentarnih, likovnih, fotografskih i drugih izložbi.

Realizaciju projekta i tiskanje kataloga izložaba sufinancirali su Ministarstvo kulture i Grad Opatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Hrvatski muzej turizma osnovan je u Opatiji 2007., sa sjedištem u Vili Angiolini, najstarijoj opatijskoj vili. Muzej djeluje na još dvije lokacije, u tzv. Švicarskoj kući u blizini Ville Angioline te u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, gdje se priređuju razne izložbe. Stalni postav muzeja nosi naziv »Opatija – zlatni počeci hrvatskog turizma«.
Muzej posjeduje zbirke fotografija, razglednica, hotelske opreme i inventara, plakata, reklama, karata, planova i druge građe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.