Kardinal Bozanić na 25. obljetnici uspostave Varaždinske biskupije upozorio na ravnodušnost i sebičnost pred napadima na istinske vrjednote

varaždinska biskupija
Foto: Varaždinska biskupija

Svečanim euharistijskim slavljem, na prostoru iza varaždinske katedrale, proslavljen je srebrni jubilej – 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije, u nedjelju 25. rujna 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na misnom slavlju, kojim je predsjedao Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, sudjelovali su brojni vjernici, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, laici, piše na stranicama Varaždinske biskupije.

Radost cijele Crkve

Na početku mise, svima okupljenima je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio biskup domaćin mons. Bože Radoš, osobito kardinalu Bozaniću te mons. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, ali i svim ostalim nadbiskupima i biskupima koji su na ovo slavlje došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je radost zbog prisutnosti brojnih svećenika, redovnika i redovnica te poručio kako njihova brojnost govori da je cijela Varaždinska biskupija na svoj način simbolično prisutna na ovom slavlju. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti: župane, gradonačelnike, načelnike kao i prisutnost voditelja kulturnih, znanstvenih, školskih, zdravstvenih i humanitarnih ustanova koje djeluju na području Biskupije.

> Povijesno biskupsko ređenje: Mons. Bože Radoš postao biskup Varaždinske biskupije
> Ave Maria kao poklon pjevača i svirača za 20 godina Varaždinske biskupije

„Od srca pozdravljam sve vas braćo i sestre koji ste osjetili potrebu biti danas ovdje i zajedno s nama slaviti 25 godina postojanja naše biskupije. Hvala vam što vas ovo nesigurno vrijeme nije ostavilo kod kuće. Obljetnica kao što je ova dopušta i traži da bacimo pogled na početke, vidimo prijeđeni put, prolazno vrijeme i da sve stavimo Bogu u ruke kao uzdarje u ovoj žrtvi hvale“, poručio je na početku svima okupljenima, biskup Radoš.

Zahvala umirovljenom biskupu

Podsjetio je potom na povijest osnutka biskupije i pređene etape s dvojicom dosadašnjih biskupa mons. Markom Culejom te mons. Josipom Mrzljakom za kojeg je rekao da je pola dionice od ovih 25 godina bio na čelu Božjega naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi biskupe Josipe, nastavili ste graditi, gdje je prethodnik iznenada stao. Znali ste zalijevati, sijati, ubirati plodove Božje dobrote. Cijenimo Vaš doprinos. Bili ste i sada ste vedar sugovornik, mudar savjetnik, drag suputnik. Vaša se uloga na ovoj dionici tek neznatno promijenila. Vaše veliko i lijepo poglavlje nije završeno. Još puno toga imate dati i dajete. Neka Vam Gospodin podari dobro zdravlje da i dalje aktivno sudjelujete u životu ove Crkve i da, osobito sada, molitvom zalijevate sve dobro što raste na ovoj njivi Gospodnjoj”, poručio je biskup Radoš umirovljenom varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku.

Istaknuo je i kako u Crkvi nisu samo biskupi te je brojnim lijepim riječima uputio zahvale i poruke ohrabrenja svećenicima, vjeroučiteljima, djeci, obiteljima te osobama s invaliditetom kojima je poručio da su dragocjenost i blago Crkve.

„U vama se najljepše ogleda lice Kristovo. Svima nama u Crkvi Bog daje priliku da u vama prepoznamo i zavolimo Njega“, poručio je biskup Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako ne može nabrojiti sve udove kroz koje je do sada tekao i teče život ove Crkve, ali „sve vas želim staviti u ruke Božje, Bogu zahvaliti na vama i moliti Boga za vas.“

Nije propustio spomenuti i “nebesku pratnju“ Crkve varaždinske, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca te ih pozvao da podrže i prate da zajedno s okupljenima daju čast i slavu Bogu.

Srebrni jubilej

Kardinal Josip Bozanić je u svojoj homiliji između ostalog rekao kako je srebrni jubilej Varaždinske biskupije prigoda ponovo vidjeti što je sve zasijano te što se i kako razvija.

„U tom pogledu osjećamo ohrabrenje i poticaj da vidimo što je sve izgledalo nemoguće, a s Božjom je pomoću ostvareno. Taj pogled prema prošlosti ne smije izgubiti iz vida buduće i vječnost“, poručio je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobliže je to protumačio služeći se geslima trojice varaždinskih biskupa: Život i mir, biskupa Culeja, zatim Činiti dobro biskupa Mrzljaka te Služiti radosno Gospodinu mons. Radoša.

„Ako to troje pobliže razmotrimo, vidjet ćemo da su u središtu Božji darovi bez kojih ne možemo živjeti. Darovi koji povezuju Nebo i zemlju, život i mir, dobro i radost. U tim je sloganima očitovano vjerničko zalaganje. Iz vjere u Isusa Krista proizlazi da ne smijemo biti ravnodušni prema ljudima i stvorenom svijetu. Našemu kršćanskom pozivu pripada zalaganje za život, mir, činjenje dobra i služenje. Ovih 25 godina života Varaždinske biskupije ostavilo je puno vidljivih djela koja nisu dopuštala otvaranje provalija“ rekao je kardinal, te nastavio:

Vidljiva djela

“Ovih dvadeset i pet godina života Varaždinske biskupije ostavilo je puno vidljivih djela koja nisu dopuštala otvaranje provalija. Znamo da je još više onih nevidljivih prisutnosti od kojih Crkva najviše živi. U današnjoj Isusovoj prispodobi nije izričito spomenut Bog, ali osjećamo njegovu blizinu u siromašnomu Lazaru. Ta je Božja blizina po nenametljivome i skrovitome djelovanju Crkve najveća vrijednost i snaga.

Ta Božja blizina živi u obiteljima, u ljubavi supružnika i njihovoj brizi za odgoj djece i mladih. Ona je snaga u međuljudskim odnosima i u poštivanju dostojanstva ljudskoga rada. Ona potiče na poštenje i ne gura u provaliju korupcije društvenu zajednicu. Ona njeguje zdravo domoljublje i cijeni žrtvu svih koji su branili Domovinu, koji su štitili i štite živote i slobodu drugih. Ona ne dopušta ravnodušnost i sebičnost pred napadima na istinske vrjednote.

Božja blizina nas poziva da otvaramo vrata svima, a posebno siromasima. Božja blizina nas poziva da izađemo i idemo svima noseći radost evanđelja. Božja blizina nas poziva da tražimo sve koji tragaju za smislom života i osjećaju potrebu za govorom vječnosti” – rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je i on na svece zaštitnike Varaždinske biskupije koja im se obraća s posebnom ljubavlju, sv. Marku i bl. Alojziju. Za njih je rekao da pomažu da i mi dademo lijepo svjedočanstvo vjere dodavši kako govor svetosti nije govor jednoga vremena nego vječnosti.

Proroci smisla

„Zahvalni za taj dar molimo Gospodina da nas blagoslovi za vremena pred nama da kao Crkva u njima ne prestajemo ljubavlju svjedočiti vječnost. Osjećamo koliko je baš to potrebno u ovome trenutku naše i svjetske povijesti uopće. Bez vječnosti, svako planiranje budućeg otvara golemu provaliju nemira i tjeskobe, a u svjetlu vječnosti i sitnice dobivaju ljepotu blaženstva. Blagoslovi Gospodine Crkvu varaždinsku. Ona je tvoja dovijeka. Radujemo se s njome. Radujemo se u njoj“, zaključio je svoju homiliju kardinal Josip Bozanić.

Na kraju euharistijskog slavlja svima okupljenima obratio se mons. Puljić poručivši kako “pred brojnim kušnjama zla i besmisla koji često vode k fatalizmu i beznađu, kao članovi Crkve koja se ponazočuje u ovoj partikularnoj Varaždinskoj biskupiji, osjećamo se pozvanima biti nositeljima nade i prorocima smisla.”

Biskupu Radošu je, pak, poželio da mu Gospodin pomaže graditi i izgrađivati Crkvu Božju i ispovijedati vjeru u Isusa Krista, da služi i zauzima se za druge, posebice za one slabe i u nevolji.

Varaždinskoj biskupiji poželio je iskustvo zajedništva u molitvi i pjesmi, u razmišljanju i radu, u slavljenju Gospodina od kojega dolazi svaki dobar dar. „Neka je blagoslovljen ovaj današnji dan, dan ove mlade i vitalne biskupije koja pokazuje da su njezini članovi zauzeti članovi Božji, da hode i ne more se, kako bilježi prorok Izaija”, završio je svoju čestitku povodom srebrnog jubileja nadbiskup Puljić.

Papa Franjo o euharistijskom čudu u Ludbregu

Preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK, pročitao je čestitku apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue koju je uputio biskupu Radošu:

„Prigodom 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije Sveti Otac pridružuje se biskupijskoj zajednici u zahvali Bogu na darovima koje ste primili od Njegove božanske dobrote. Bog je vjeran. Dao Vam je revne pastire, mnogo svećenika, redovnika i redovnica, vjeroučitelja i vjeroučiteljica koji su posvetili svoje živote kako bi Krist bio prisutan među vama.

U zajedničkom hodu vaš suputnik bit će Gospodin i ispunit će vas snagom svoga Duha, da u vama raste unutarnji mir i tako postanete muškarci i žene pomirenja.

Papi Franji poznata je vaša pobožnost prema Presvetom Sakramentu zahvaljujući euharistijskom čudu u Ludbregu i traži od Vas da znate prepoznati Kristovo lice u braći i sestrama koje svakodnevno susrećete, osobito u najsiromašnijima, bolesnima, usamljenima ili u onima koji pate iz bilo kojeg razloga. Budete li tako činili vaše će se zajednice isticati po radosti evanđelja i sve više biti sol zemlje i svjetlo koje rasvjetljuje tamu svijeta.
Neka Vas Bog blagoslovi i neka Vas čuva Presveta Djevica Marija na Nebo uznesena.”

Zahvale i čestitke

Naposljetku, biskup domaćin je zahvalio još jednom svima koji su ovog dana molili za biskupiju i pridružili se ovome slavlju.

Kardinalu Bozaniću uputio je čestitku povodom 25. obljetnice imenovanja zagrebačkim nadbiskupom poklonivši mu biskupski križ u kojem se, kako je rekao mons. Radoš zrcali krv koja podjseća na ludbreško svetište Krvi Kristove te mučeništvo bl. Alojzija Stepinca – zaštitnika Varaždinske biskupije, i prethodnika kardinala Bozanića.

Vjernicima je biskup Radoš zaključno poručio kako preporuča sebe, sve biskupe i svećenike u njihove molitve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.