Kerempuh velikom proslavom obilježio 50. rođendan

Velika slavljenička svečanost i proslava u režiji Krešimira Dolenčića, održana je večeras u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, koje danas obilježava pedeset godina svojeg postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamišljena kao svečanost koja svjedoči o visoko profesionalnoj, predanoj zajednici koja već desetljećima “stanuje” u Ilici 31, slavljenička je večer podsjetila na značajne predstave s kojima je kazalište “živjelo” proteklih pola stoljeća, uz sudjelovanje kompletnog Kerempuhova glumačkog ansambla.

Voditelji Ivan Đuričić, Anita Matić Delić i Ana Maras Harmander iznijeli su kronološku povijest Kazališta u alternacijama s glazbenim brojevima iz nekih od recentnih uspješnica kao što su predstave “Kod Martinovih” i “Krletka” u izvedbi Kerempuhova glumačkog ansambla i uz pratnju kućnog benda Chishche Lishche te kompozitora Zvonka Presečkog na klaviru.

Nastupili su i Kostadinka Velkovska i Edo Vujić, dvojac Rene Bitorajac i Tarik Filipović podsjetili su kratkim skečom na kultni “Spektakluk”, Borko Perić i Hrvoje Kečkeš na “Krletku”, a Željko Konigsknecht na “Vježbanje demokracije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno su se na velikom video zidu vrtile snimke starih predstava, te nekoliko montiranih skečeva u kojima su Kerempuhu rođendan čestitali Papa Franjo, američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin.

Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština zahvalio je svima koji su se “ugradili” u Kerempuh tijekom pedeset godina njegova postojanja te napomenuo kako je kazalište koje je počelo sa šest posuđenih glumaca davne 1964. danas jedno od najrespektabilnijih u Hrvatskoj, s ponajboljim kazališnim ansamblom. “Ovo je kuća u kojoj stoluje rad, kreativnost, ljubav, kompromis i optimizam”, poručio je Ljuština, ravnatelj Kerempuha od 1982.

Proslava je okupila velik broj istaknutih osoba iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske. Među njima je bio i doajen hrvatskog glumišta Špiro Guberina, glumac koji je nastupio u prvoj predstavi Kerempuha 1964. Proslavi su nazočili i predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, te mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je čestitao Kerempuhu “zrele, a najbolje” godine, istaknuvši kako “zagrebačka kulturna scena ne bi bila potpuna bez Kerempuha”.

Nakon prigodnog dijela programa održana je projekcija dokumentarnog filma posvećenog kazalištu “Satiričko kazalište Kerempuh – 50 godina” redatelja Tonka Jovića, u kojemu o Kerempuhu, njegovoj povijesti i ljudima kroz arhivske materijale “govore” neki od ključnih aktera poput Fadila Hadžića, Baneta Petrovića, Zlatka Boureka, Georgija Pare, Mladena Crnobrnje-Gumbeka i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.