Kristove relikvije – svjedoci otajstva

Dani kršćanske kulture
Dani kršćanske kulture

U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u srijedu je u Splitu u palači Milesi otvorena izložba fotografija “Kristove relikvije – svjedoci otajstva” poljskog fotografa Janusza Rosikona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovoj izložbi po prvi put u Hrvatskoj publici predstavljaju impresivne fotografije koje svjedoče o ovozemaljskom životu i smrti Isusa Krista. Dojmljivi foto prikazi vode nas u različite dijelove svijeta, pričajući fascinantnu pripovijest o najsvetijim kršćanskim relikvijama.

Nakon otvaranja izložbe u palači Milesi održana je tribina “Kristove relikvije – crkvene izmišljotine ili stvarni svjedoci utjelovljenja?”. Uz Rosikona na tribini su sudjelovali i poljski novinar Grzegorz Gorny, autor knjige “Svjedoci otajstva. Istraga o Kristovim relikvijama” koja je na tribini predstavljena, te prof. dr. sc. Mladen Parlov, a tribinu je moderirao novinar Goran Andrijanić, gl. urednik portala Bitno.net.

Grzegorz Gorny i Janusz Rosikon dvije su godine putovali svijetom, istraživali i surađivali s brojnim povjesničarima i znanstvenicima, koristeći pri tom najsuvremeniju tehnologiju, u pokušaju da potvrde autentičnost Kristovih relikvija. Istražili su i fotografirali sveti križ, čavle koje su rimski carevi častili više od vlastitoga kraljevskog znakovlja, trnovu krunu koja je zadala više od šezdeset rana na glavi, stup bičevanja koji se danas čuva u bazilici u Rimu, a koji je bio u Pilatovu dvoru, Kristovu tuniku na kojoj je francuski genetičar otkrio kromosome Galilejca, rubac iz Manoppella poznatiji kao Veronikin rubac, sudarij iz Ovieda koji potvrđuje autentičnost evanđeoskog izvještaja o raspeću, sveto ruho iz Triera, relikviju koja je u Trećem Reichu privukla dva milijuna Hitlerovih protivnika, slavno Torinsko platno i mnoge druge. Rosikon je tijekom dvogodišnjeg putovanja i rada na knjizi napravio na tisuće fotografija, a za ovu izložbu je odabrao 20 najupečatljivijih koje prate legende i karta relikvija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu fotografija “Kristove relikvije – svjedoci otajstva”, koja je otvorena 9. travnja u Splitu, moguće je do 15. travnja posjetiti u palači Milesi od 9 do 19 sati, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.