Lijeve inicijative traže zabranu Thompsonova koncerta u Wuppertalu

Foto: fah

Jedna lijeva politička inicijativa iz njemačkog grada Wuppertala zatražila je u otvorenom pismu od uprave grada i privatnog organizatora zabranu odnosno odustajanje od održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona koji bi trebao biti održan 4. lipnja u ovom gradu.

> Hoće li Thompsonu zabraniti i koncert u Wuppertalu 4. lipnja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski rock-band ‘Thompson’ okupljen oko njegovog osnivača i frontmena Marka Perkovića je diljem Europe na zlom glasu zbog veličanja hrvatskog fašizma i vojnih akcija hrvatskih milicija” u ratu od 1991. do 1995., stoji u otvorenom pismu objavljenom na stranici “Politika u desnom zavoju – Upoznaj svoje neprijatelje” koja organizira tribine i predavanja u Wuppertalu.

> Thompson: Očekivao sam da moja država napokon zaštiti mene i moju publiku

U pismu koje su, osim lijevih inicijativa i grupacija, potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Ljevica kao i predstavnici Njemačkog saveza sindikata (DGB) se, osim poziva na zabranu koncerta, ukazuje i na to da su Thompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švicarskoj te da je više puta zabranjivan i u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi se ovdje u Wuppertalu odlučno suprotstavljamo tomu da se ustaše, koji su bili povezani s nacionalsocijalistima, predstavljaju u bezazlenom svjetlu ili čak veličaju“, stoji u otvorenom pismu.

> (VIDEO) Janez Janša: Zabrana poput one Thompsonovog koncerta nije bilo ni u komunizmu, moguće je da se održi s odgodom

Lokalni dnevnik Westdeutsche Zeitung citira predstavnika lokalne policije koji je rekao kako Thompsonov koncert “drže na oku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U vezi ovog koncerta će sigurno još biti reakcija”, rekao je glasnogovornik policije u Wuppertalu Stefan Weiand za WZ.

List navodi i izjavu organizatora koncerta koji tvrdi da će se koncert održati.

“Thompson se ne nalazi na crnoj listi izvođača” rekao je organizator napominjući kako Thompson na koncertima više ne izvodi “sporne pjesme”. On je napomenuo da će na samom koncertu biti kontrolirano nosi li netko ustaške simbole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.