Marijana Petir na predstavljanju programa 5. ZRIN festivala: ‘Zrin je simbol i spomen naše slave, junaštva i stradanja’

Foto: Marijana Petir

„Zrin je simbol i spomen naše slave, junaštva i stradanja. Zbog toga nema boljeg mjesta da održimo jedan ovakav festival, kako bismo se prisjetili te naše povijesti i mjesta gdje su naši velikani Zrinski rođeni“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na predstavljanju programa 5. ZRIN festivala u četvrtak, 30. svibnja, u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petir je rekla da se prisjećamo i nemilih događaja za koje ne želimo da se ikad ponove jer su 1943. godine partizani ulaskom u Zrin srušili crkvu, poubijali lokalno stanovništvo i protjerali ono malo stanovništva što je preživjelo te im oteli svu imovinu.

„Nanesena je velika nepravda tom stanovništvu i oni nikada nisu dobili povrat svoje imovine, a ni država nije stala iza njih što je bila njena dužnost. Imamo priliku vidjeti da jedino Katolička crkva kroz angažman Sisačke biskupije sama u svom vlastitom kapacitetu obnavlja župnu crkvu Našašća sv. Križa i ulaže napore da se život u Zrin vrati“, rekla je Petir.

5. ZRIN festival održava se pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, a u organizaciji Hrvatske udruge Ars organi Sisciae i njene predsjednice dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Petir izjavila je kako se sa zadovoljstvom odazvala pozivu organizatora da podrži 5. Zrin festival jer je on bitan za kulturu, ali i za identitet našeg kraja. Kako je istaknula Petir., „ovaj festival i različite aktivnosti doprinose većoj popularizaciji života na ruralnom prostoru, posebice Pounja i Banovine koji su teško stradali u Domovinskom ratu, ali i koji su teško stradavali i tijekom naše povijesti. Cilj nam je zadržati ljude na tom području, jer oni čuvaju hrvatski prostor i čine ga živim.“ Petir je istaknula da zajedno s organizatorima želi da se pokrene inicijativa oko uspostave kulturne rute Zrinskih te da je tu važna potpora Ministarstva kulture i Ministarstva turizma koji moraju pripomoći u realizaciji tog projekta.

Valentina Badanjak Pintarić je istaknula da su okrstili festival imenom Zrin da mu se da opće obilježje.

„Zrin se ustrmio u povijesnom zbivanju, kao i na pećini, na kojoj još i danas stoji. Vidio je i preživio svoje slavne gospodare. Živi svjedok stoljetnih naših patnja, a treba biti i suvremenog preporoda. Ime mu je puno značenja. U ovoj kratkoj zvučnoj riječi ima glazbe. Uz duhovnu arhitektoniku ovog festivala, sazdanu na najčvršćim temeljima rodne grude, hoćemo da i prodorna glazba ovoga imena probudi uspavane duše i unese sklad u zbrku i nesuglasje od raznih štetnih utjecaja i strujanja“, rekla je Badanjak Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatka Dugački i Krešimir Regan predstavili su knjige “Historiografija i Zrinskima – izbor” i “Hrvatski povijesni atlas” kojima su autori a za koji su nagrađeni nagradom “Vjekoslav Klaić” za popularizaciju povijesti. U glazbenom dijelu programa slušali smo frottole Andrije Motovunjanina (oko 1475. – nakon 1538.) u izvedbi Krešimira Hasa na orguljama.

Ovogodišnji Zrin festival održat će se od 2. do 9. lipnja 2019.

Festivalski program čijem otvorenju će nazočiti i pokroviteljica Marijana Petir započet će 2. lipnja u 17 sati u Zrinu koncertom Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali 200 godina. U predivnoj prirodi uz rijeku Unu, u Hrvatskoj Kostajnici u 19.30 sati održat će se i promocija zbirke pjesama Nikole Kristića „Daleke blizine“ koji će prirediti atraktivnu glazbeno-poetsku večer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj festivala je promocija kulturno-turističkih destinacija u okolici Zagreba i njihove vrijedne kulturne i povijesne baštine, kao i vrsnih znanstvenika i umjetnika, a posvećen je svima željnima avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode, finih ljekovitih energija, kao i izvorske vode koja ondje izvire iz brojnih drevnih vrela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.