Međunarodni dan seoske žene

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine, 15. listopada. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, njihova je uloga još uvijek marginalizirana i još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se poboljšala postojeća situacija Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine uključuje mjere za unaprjeđenje položaja žena u ruralnim krajevima i osvještavanje javnosti o problemima s kojima se susreću te se proteklih godina bilježi porast aktivnosti, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Događanja povodom Međunarodnog dana seoske žene

Povodom Međunarodnog dana seoske žene u zgradi sjedišta Sisačko-moslavačke županije organizira se predavanje kojim će se ukazati na važnost žena sa sela, koje su često nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tema „Međunarodni dan seoske žene“ je osmislila Udruga za razvoj lokalne zajednice „Iskra“ Sisak u suradnji s Gradskom tržnicom Sisak, a predavanje će se održati danas u 15 sati, prenosi Sisak portal. Seoske žene od davnina nose financijsku samostalnost i stabilnost te daju velik doprinos društvu. Njihov velik i mukotrpan rad je vidljiv na tržnicama pa tako i na Gradskoj tržnici Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pazinu se obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena održava u četvrtak 16. listopada na pazinskom Trgu slobode (u slučaju kiše Spomen dom), u vremenu od 10 do 12 sati.

Radi ukazivanja na značajnu ulogu ruralnih žena u razvoju lokalnog gospodarstva i poticanju (samo)zapošljavanja Grad Pazin i LAG „Središnja Istra“ organiziraju u Pazinu obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena u sklopu kojega će (su)vlasnice agroturizama, obrta i OPG-ova s područja središnje Istre na desetak štandova postavljenih na glavnom gradskom trgu prezentirati svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.