Misna slavlja diljem Hrvatske: ‘Božić treba u svima nama poduprijeti volju za život’

misna slavlja bozanić božić
Foto: Fah, Zagrebačka nadbiskupija; fotomontaža: Narod.hr

Za kršćane najradosniji dan u godini mnogi su vjernici započeli sudjelovanjem na misnim slavljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića iz montažne crkve župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju predvodio je u subotu kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Inače, župa Pohoda BDM s istoimenom crkvom teško su pogođeno područje u potresu koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb. Više od 50 obiteljskih kuća mora se srušiti, a više od 150 kuća nije sigurno za život. Nadbiskupijski Caritas izašao je ususret brojnim nevoljnicima potrebitima pomoći uz brojne dobre duše donatora, navodi Večernji list.

Kardinal Bozanić predvodeći božićnu misu uputio je poruke ohrabrenja u okolnostima produljene pandemije i posljedica potresa te pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi kroz djecu, koja su budućnost naše zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas nam se rodio Krist. To na Božić Crkva naviješta sebi i cijelome svijetu. To je naviještaj radosti, odjek i nastavak one radosti koju je anđeo Gospodnji navijestio pastirima u Betlehemu”, rekao je kardinal.

“Smisao je poput života malog djeteta – ne stvara ga se, već ga se prihvaća. Na Božić, Bog nam daje znak, betlehemsko dijete. Božić je blagdan života i stoga Božić treba u svima nama poduprijeti volju za život, odluku da podržimo mlade ljude, otvorenosti prema novom životu”, istaknuo je.

“I u našoj domovini sve se rjeđe rađaju djeca, sve manje ima djece u obiteljima, sve su malobrojniji razredi u školama, sve više ima škola koje se zatvaraju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić poručio je kako je našem društvu “potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci, za koju kao da ima sve manje mjesta među nama”, jer “novi život najveći je dar”.

Služeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića u Čučerju, župi koja je teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., Bozanić je podsjetio na nužnost što hitnije obnove, te apelirao na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, “da požure”.

Na božićnoj misi je među ostalima bio i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik

Svečano je u Šibeniku. Misno slavlje predvodio je biskup Tomislav Rogić.

U šibenskoj prvostolnici na božićnoj misi bilo je manje vjernika nego prijašnjih godina. S obzirom na to da je ovo drugi Božić koji slavimo u pandemiji. Blagdan kojim kršćani slave Isusovo rođenje, Šibenčani tradicionalno provode u krugu obitelji. I jutros, prije mise, poručili su: graditi nam valja svijet mira i radosti. Upravo to istaknuo je u božićnoj poruci i biskup Tomislav Rogić.

– Možda već dugo nismo bili toliko razjedinjeni i suprotstavljeni, rekao je šibenski duhovni pastir i dodao kako se duševni mir nalazi u ljubavi i pomaganju jednih drugima. I ove godine to tražimo tiho i ponizno od tebe dragi Isuse, poručio je biskup Rogić

Recimo i to da današnji blagdan ima posebno značenje u Krešimirovu gradu. Upravo na Božić 1066., u darovnici Petra Krešimira IV. prvi se put spominje ime Šibenik, rekla je za Dnevnik HRT-a, Ivona Ramadža Čolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osijek

Molitva i pjesma u osječkoj konkatedrali.

– Božić nam kaže da mi koji vjerujemo u Isusa i slavimo Božić bismo trebali moći biti čovjek na sliku Isusa Krista, poručuje Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. I poručuje da je ovaj Božić jedinstvena prilika da obitelj bude zajedno – sretna i skladna.

Dubrovnik

Riječi ohrabrenja u ova izazovna vremena Dubrovčani su pronašli u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

– I kad se čini da su nam sve lađe potopljenje, da ne ostaje više ništa, nakon spoznaje da Bog koji nas spašava nam je on prišao u Isusu iz Nazareta, trebamo ostati svjesni toga, da možemo ponovno ustati i ponovno pokušati – poručuje Mate Uzinić, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

U takvom su duhu i božićne želje – mir, veselja, kraj pandemije.

Na pandemiju se na polnoćki osvrnuo i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić – poručio je da treba misliti na svoje i tuđe zdravlje te da moramo biti odgovorni i ne dati se zavesti lažnim prorocima.

Split

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić na Božić je, predvodeći misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, pozvao na pomirenje, oprost, solidarnost i opće dobro.

“Dopustimo novorođenom Djetetu da odrasta među nama i da s njime gradimo šire i životvornije putove dijaloga, spremnost slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra”, istaknuo je msgr. Barišić u propovijedi.

Rijeka

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je u subotu vjernicima na svečanoj božićnoj misi u katedrali sv. Vida da nakon svetoga slavlja pokušaju biti bliži jedni drugima, malo otvoreniji za Boga i jedni za druge.

Nadbiskup Devčić rekao je u propovijedi da smo i vjernici na neki način pozvani u ovome svijetu biti Božji proroci i svojim riječima i životom svjedočiti ono što Bog želi.

“Svjedočiti ono što Bog želi da čovjek bude, ono kako on želi da se mi ponašamo jedni prema drugima i prema svemu stvorenome svijetu”, istaknuo je.

Zadar

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je u subotu da „Božiću kao obiteljskom blagdanu ne treba posebne reklame i komentara, već da je sve rečeno u samom događaju.

Predvodeći božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, Puljić je kazao da otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka.

Jer, Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.