Misu za vlč. Antuna Grahovara, prvog svećenika žrtve Domovinskog rata 9. studenog predvodi biskup Košić

Foto: Sisačka biskupija

Donosimo najave za događanja u Sisačkoj biskupiji u idućem tjednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Sisačke biskupije u predvečerje svetkovine Svih svetih u četvrtak, 31. listopada u 20 sati u sisačkoj katedrali održat će se tradicionalna „Noć svetaca“. Bdijenje će animirati Zajednica Srca Isusova iz Siska.

Na blagdan Svih svetih, u petak 1. studenoga, sisački biskup Vlado Košić predvodit će u crkvi Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu misno slavlje s početkom u 16 sati. Poslije mise biskup će na groblju, kod Križa branitelja, predvoditi molitvu blagoslova za sve pokojne koji počivaju na Gradskom groblju Viktorovac.

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta proslavit će tradicionalno lovci s područja Sisačke biskupije u nedjelju, 3. studenoga. Svečano misno slavlje u 19 sati u sisačkoj katedrali predvoditi biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral lovaca vlč. Božom Pinjuhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Regija kao Treća Jugoslavija“ održat će u utorak, 5. studenoga u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Andrija Hebrang i autor.

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 7. studenoga u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Služba biskupa u Crkvi“ održat će prof. dr. Ivan Karlić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Misu zadušnicu povodom 29. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, predvodit će u subotu 9. studenog u 18 sati u crkvi Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antun Grahovar, upravitelj župe Svete Marije u Sisku, prvi je svećenik žrtva Domovinskog rata. Ubijen je u režiji velikosrpskog zločinačkog scenarija još prije početka rata, 9. studenoga 1990. godine.

Ubojica koji je zaklao svećenika bio je Božo Babić. Babić je nakon nedjela pobjegao u tada okupirani Knin i sklonio se kod pobunjenih Srba. Hrvatske vlasti nikada se nisu potrudile istražiti i objaviti motive ubojstva.

Mirni, dobri i u narodu voljeni svećenik, velečasni Grahovar, rođen je u Humu, župa Taborsko u Hrvatskom Zagorju, zaređen za svećenika 1977., ubijen je relativno mlad navršivši tek 39 godina života i 13 godina svećeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.