Mons. Košić povodom Svjetskog dana bolesnika: ‘Ne treba samo liječiti tijelo, nego i podizati duh’

Foto: Sisačka biskupija

U povodu 31. svjetskog dana bolesnika u srijedu, 14. veljače, u kapeli Svete obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači, proslavljena je sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje bolnice. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih Sašom Jozićem, kutinskim dekanom Ivanom Benkovićem, župnikom iz Gornje Jelenske Marijanom Korenom i domaćim župnikom iz Popovače Ivanom Petrovićem koji je na početku pozdravio sve okupljene i zahvalio biskupu na dolasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji biskup je pojasnio odakle poveznica Dana bolesnika i Lurda koji je od 1858. godine postao svjetsko hodočasničko marijansko svetište u koje svake godine dolaze milijuni ljudi da bi molili Djevicu Mariju Gospu Lurdsku za zdravlje te primili uslišanje. „Često je tamo upravo tako kako je i Isus to činio, da oni koji vjeruju i zadobe ono za što se mole. Zato kada je Gospodin ozdravljao bolesnike, govorio je onima koji su ozdravili: ‘Vjera te tvoja spasila’. Vjerovati je vrlo važno i to znaju i liječnici ovdje među nama. Nije dovoljno liječiti samo tijelo nego je vrlo važno pridizati duh i dušu, a upravo se to čini u ovoj vašoj ustanovi. Kada je čovjek u sebi uspravljen i vjeruje, nada se i bori i tada se lakše i oporavi i prevlada fizičke bolesti“, poručio je biskup.

“Isus ove riječi upućuje svima koji se brinu za bolesnike…”

Govoreći o prispodobi o milosrdnom Samarijancu iz pročitanog Evanđelja biskup je rekao kako je papa Franjo izabrao ovaj tekst za 31. svjetski dan bolesnika uzevši za naslov svoje poruke riječi „Pobrini se za njega“. „To su riječi koje je Samarijanac, koji se imao sućuti i pobrinuo se za ranjenog i ostavljenog čovjeka kraj ceste, rekao vlasniku gostinjca kako bi pružio unesrećenom sve što mu je potrebno. Kaže sveti otac papa u svome pismu da te riječi, ‘pobrini se za njega’, Isus danas govori svima onima koji se brinu za bolesnike: liječnicima, medicinskom osoblju, svećenicima i svima drugima, ali jednako tako pozvani smo i mi svi jedni drugima biti na pomoć“.

Biskup je podsjetio kako je danas blagdan sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih. „Za njega kažu da je potajno vjenčavao rimske mladiće koji su prešli na katoličku vjeru jer se onda kao oženjeni nisu trebali javljati u vojsku. To je bilo krivo rimskoj državi i zbog toga što se protivio caru i tako mu oduzimao vojsku, osudili su ga na smrt. Kasnije se sv. Valentin počeo štovati kao zaštitnik zaručnika, bračnih drugova i zaljubljenih. Na žalost danas je došlo do toga da se njega i njegov blagdan komercijaliziralo kao da iza njega ne postoji nikakva vjera, svetost, žrtva i mučeništvo već samo zaljubljenost za koju znamo da je često prolazna“, poručio je biskup podsjetivši i na druge mučenike za vjeru sv. Kvirina, Alojzija Stepinca i zaštitnika ove župe Alojzija Gonzage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju mise okupljenima se obratila i ravnateljica bolnice prim. dr. med. Marina Kovač zahvalivši biskupu i domaćem župniku na dobroj suradnji.

Misno slavlje animirali su članovi Župnog zbora iz Popovače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.